Nepozabni inženir vesoljske ladje Enterprise. Foto:
Nepozabni inženir vesoljske ladje Enterprise. Foto:

Kot inženir Montgomery Scott, imenovan tudi Scotty, se je Doohan prvič predstavil že leta 1966, ko je na televizijski spored prišla prva od treh sezon prvega paketa serij o pustolovščinah ekipe vesoljske ladje Enterprise. Po 3 sezonah so serijo zaradi slabe gledanosti ukinili, izvirno igralsko ekipo pa so k sodelovanju ponovno povabili, ko so se začele priprave na snemanje prvega iz serije filmov Zvezdne steze.

Vrnitev "svete" vesoljske trojice
Znamenita trojica, kapitan James T Kirk, ki ga je upodobil William Shatner, Leonard Nimoy v vlogi Mr Spocka in Doohanov lik, se je vrnila leta 1979, ko je na filmska platna prišel film Star Trek: The Motion Micture.

Vsakoletna srečanja oboževalcev
Jamesu Doohanu je lik Montgomeryja Scotta tako prirasel k srcu, da se je tudi po koncu snemanja zgodb o neutrudnih raziskovalcih vesolja udeleževal konvencij fanatičnih ljubiteljev serije in filmov Zvezdne steze. Ekipa Star Treka se lahko pohvali z eno najštevilčnejših skupnosti oboževalcev, ki jim ni tuje niti priložnostno preoblačenje v oblačila priljubljenih likov s televizijskih zaslonov.

Naj povem kaj po škotsko?
Preden je postal član filmske ekipe Star Trek, se je James Doohan že uveljavil kot karakterni igralec, glavne vloge pa so se mu vztrajno izmikale. Doohanovi soigralci in režiserji, ki so sodelovali z njim, so Doohana označili kot mojstra naglasa. Med večletnim delom na radiu se je Doohan naučil imitirati različne naglase angleškega jezika, kar je s pridom izrabljal tudi pri svojih filmskih vlogah.

Doohan, ki je zadnja leta trpel zaradi Alzheimerjeve bolezni, je umrl v starosti 85 let. Pred smrtjo si je zaželel, da bi njegov pepel razstersli v vesolju.