V filmu Goldstone iz leta 2016, ki ga je režiral Ivan Sen. Foto: IMDb
V filmu Goldstone iz leta 2016, ki ga je režiral Ivan Sen. Foto: IMDb

Zadnja leta je zaradi slabega zdravja preživel v kraju Murray Bridge v Južni Avstraliji. Umrl je štiri leta po diagnozi pljučnega raka, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Z globoko žalostjo prebivalcem Južne Avstralije sporočam, da je umrl ikonični in izjemni umetnik, ki je zaznamoval zgodovino avstralskega filma in predstavitev aboriginov na platnu," je povedal premier Južne Avstralije Steven Marshall. "Bil je brat, sin, prijatelj, oče, dedek in mož. Bil je igralec, plesalec, pevec in slikar ter eden največjih umetnikov, kar jih je Avstralija kdaj koli imela."

Dalaithngu, ki je izhajal iz klana Mandhalpingu staroselskega ljudstva Yolngu, je odraščal na območju Arnhem Land na Severnem teritoriju.

"Sijal in odseval nekaj velikega"
Avstralski premier Scott Morrison je igralca označil kot "ogledalo duše Avstralije". "Na odru, televiziji in velikem platnu je David sijal in odseval nekaj velikega ... 60.000-letno zgodovino avtohtonih prebivalcev te države," je povedal v parlamentu.

Po filmu Walkabout iz leta 1971 je njegova igralska kariera trajala pet desetletij. Med drugim je zaigral v filmih Storm Boy (1976), Rabbit-Proof Fence (2002), The Tracker (2002) in Charliejeva dežela (2013). Za igralsko upodobitev v slednjem je v Cannesu dobil nagrado za najboljšega igralca v sekciji Poseben pogled. Najbolj je bil poznan po vlogi v filmu Krokodil Dundee, za katero je prejel priznanje avstralski red. Prejel je tudi več mednarodnih priznanj.

Avstralski igralec Hugh Jackman, ki je z Dalaithngujem zaigral v filmu Avstralija (2008), je na Instagramu zapisal: "Od njegovega predrznega smeha do nagajivega leska v očeh in lahkotnosti pred kamero ... Njegova človečnost je nenadomestljiva."