Igralec je v nedeljo zjutraj "mirno" umrl, je sporočila njegova družina. "Besede ne morejo izraziti žalosti, ki jo čutimo. S poljubom na glavo ‒ lahko noč oči. Radi te imamo," so zapisali.

Eddie Asner (1929–2021). Foto: EPA
Eddie Asner (1929–2021). Foto: EPA

Eddie Asner se je rodil 15. novembra 1929 v Kansas Cityju v Misuriju in odraščal v Kansas Cityju v Kansasu. Njegovi starši so bili aškenaški judovski priseljenci. Študiral je novinarstvo v Chicagu, dokler mu profesor ni rekel, da je v tej stroki mogoče malo zaslužiti. Zatem se je preusmeril v dramsko igro. Opustil je študij, začel delati kot taksist, za tekočim trakom za General Motors, nato pa je bil leta 1951 vpoklican v vojsko. V tem času je nastopal v predstavah, ki so gostovale v vojaških oporiščih po Evropi.

Asner je bil v svoji igralski karieri velik podpornik številnih humanitarnih in političnih gibanj. Foto: EPA
Asner je bil v svoji igralski karieri velik podpornik številnih humanitarnih in političnih gibanj. Foto: EPA

Od vesternov do priljubljenih serij
Potem je začel igrati po več odrih, tudi na Broadwayu, in začel dobivati tudi filmske in TV-vloge. Igral je denimo nasprotnika Johna Wayna v vesternu El Dorado (1966). Njegova najbolj znana vloga je postala ravno ta, v kateri je odigral novinarja in urednika, poklic, ki ga je opustil. Lik Louja Granta je bil prvič predstavljen v seriji The Mary Tyler Moore Show v sedemdesetih letih. Grant, urednik izmišljenega časnika Los Angeles Tribune, je nato od leta 1977 do leta 1982 postal lik v odcepku serije, ki je dobila naslov Lou Grant, obenem pa zamenjala žanr iz komične serije v dramsko.

Čeprav so odcepki pogosti na ameriški televiziji, Lou Grant ostaja eden redkih likov, ki ga igra isti igralec in ima osrednjo vlogo tako v priljubljeni komični kot v priljubljeni dramski seriji. Vloga je Asnerju prislužila tudi pet nagrad emmy, največ v tej igralski kategoriji. Dva emmyja je dobil za vlogi v serijah Rich Man, Poor Man ter Roots. To je rekordno in še vedno nepreseženo število nagrad emmy za najboljšega igralca. Za emmyja je bil sicer nominiran kar 17-krat.

Prvi animirani film, ki je odprl canski festival
Leta 2009 je novi generaciji občinstva postal znan po upodobitvi starejšega vdovca Carla Fredricksena v animirani uspešnici V višave. Film je odprl filmski festival v Cannesu leta 2009 ter tako postal prvi animirani in prvi 3D-film, ki je odprl ta festival. Asner je odigral tudi Božička v komediji Škrat Willa Ferrella iz leta 2003.

Asner je bil v svoji igralski karieri velik podpornik številnih humanitarnih in političnih gibanj, vključno s sindikalizmom in pravicami živali, poroča BBC. Od leta 1981 do 1985 je bil predsednik ameriškega ceha filmskih igralcev, leta 2000 pa je bil počaščen s prestižno nagrado sindikata Ralph Morgan.