John Spurley Challis (1942–2021). Foto: Reuters
John Spurley Challis (1942–2021). Foto: Reuters

Novico je potrdila njegova družina, ki je zapisala, da je s svojo "veliko zapuščino dela" prinašal veselje ljudem. V začetku tega meseca je sicer prišla novica, da je bil igralec zaradi slabega zdravja prisiljen odpovedati več datumov turneje. Leta 2019 so mu diagnosticirali raka.

Johnova družina je v izjavi še dejala: "S težkim srcem vam sporočamo tako žalostno novico. Naš dragi in vaš prijatelj, John Challis, je po dolgi bitki z rakom mirno umrl v spanju." Povedali so, da je mogoče v njegov spomin podariti denar trem dobrodelnim organizacijam za zaščito živali Cuan Wildlife Rescue, Tusk ali Britanskemu društvu za zaščito ježev.

Od nepremičninskega agenta do igralca
Challis se je rodil v Bristolu, a ko je bil star eno leto, se je družina preselila v jugovzhodni London. Po končani srednji šoli je delal kot pripravniški nepremičninski agent, preden je postal igralec.

Kot poroča britanski Mirror, je svojo televizijsko kariero začel leta 1967, ko je igral v nadaljevankah The Newcomers in Z-Cars.

Nastopil je tudi v Coronation Street, The Sweeney, Doctor Who, Open All Hours in neštetih drugih TV-serijah. Zaigral je tudi v nekaj filmih, nazadnje v Dream in Subterrain leta 2001.

Na BBC-jevem radiu je igral zasliševalca v predstavi Pravila azila Jamesa Folletta, ki jo je BBC Radio 4 predvajal leta 1973. Prav tako je med letoma 2001 in 2004 igral Dibdena Purlewa v radijski igri Getting Nowhere Fast Fast. Leta 2012 je bil pripovedovalec v seriji Channel Strippers: Cars for Cash, ki jo je producirala National Geographic.

Challis je imel številne odrske vloge, tudi v Kraljevi Shakespearovi družbi (Royal Shakespeare Company) v šestdesetih letih. Leta 2014 je začel gledališko turnejo s svojo samostojno predstavo Samo bedaki in Boycie, ki je prikazala njegovo življenje pred upodobitvijo lika Boycie, med nastopanjem v seriji in pozneje, poroča BBC.

Častni državljan Srbije
Postal je častni državljan Srbije, kjer je nadaljevanka Samo bedaki in konji izjemno priljubljena. Challis je prav zato posnel dokumentarni film Boycie In Belgrade, ki raziskuje, zakaj je bila serija ravno tam tako široko in toplo sprejeta.