Joss Ackland (29. februar 1928–19. november 2023). Foto: IMDb
Joss Ackland (29. februar 1928–19. november 2023). Foto: IMDb

"Spominjali se ga bomo kot enega najbolj nadarjenih in ljubljenih britanskih igralcev," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zapisala igralčeva družina, ki je sporočila še, da se je poslovil v nedeljo.

Iz Velike Britanije v Afriko in nazaj
Igralska kariera Jossa Acklanda je trajala kar sedem desetletij, sam pa je svoje dosežke na televiziji, filmu, gledališču in celo v muzikalih pripisal svojim začetnim igralskim težavam. Prav zaradi težav v prvem desetletju svoje igralske poti, ki se je začela sredi 40. let preteklega stoletja, sta se z ženo Rosemary, ki je bila prav tako igralka, preselila na plantažo čaja v današnjem Malaviju v Afriki.

Leta 1957 se je vrnil v Združeno kraljestvo z novo odločenostjo, da bo uspel kot igralec in se je pridružil londonskemu gledališču Old Vic skupaj z igralci, kot so Maggie Smith, Judi Dench in Tom Courtenay. Na malih zaslonih in velikem platnu se je redno pojavljal v 60. in 70. letih.

Svojo najslavnejšo vlogo na velikem platnu je odigral leta 1989 v filmu Smrtonosno orožje 2 z Melom Gibsonom in Dannyjem Gloverjem v glavnih vlogah, v katerem je upodobil pokvarjenega južnoafriškega diplomata Arjena Rudda.

Joss Ackland (desno) v prizoru iz filma Smrtonosno orožje 2 v režiji Richarda Donnerja. Foto: IMDb
Joss Ackland (desno) v prizoru iz filma Smrtonosno orožje 2 v režiji Richarda Donnerja. Foto: IMDb

Leta 1979 je ob Alecu Guinnessu zaigral v vohunski televizijski seriji Kotlar, Krojač, Vojak, Vohun po istoimenskem romanu Johna le Carréja. Skozi leta je med drugim upodobil tudi maščevalnega mafijskega dona v Sicilijancu, ki ga je leta 1987 po istoimenski knjižni predlogi Maria Puza režiral Michael Cimino. Istega leta je nastopil tudi v filmu Ljubezenski safari, in sicer v vlogi zapetega angleškega aristokrata, obtoženega umora v Keniji.

Leta 1990 je nastopil tudi v uspešnici Lov na Rdeči oktober v režiji Johna McTiernana, v kateri je upodobil sovjetskega veleposlanika. Acklanda je mogoče videti tudi v vlogi morilskega štoparja v nadrealističnem videospotu iz leta 1987 za priredbo pesmi You Were Always On My Mind v izvedbi dvojca Pet Shop Boys.

Množica težkih življenjskih preizkušenj
Sidney Edmond Jocelyn Ackland, kakor se je glasilo njegovo polno ime, se je rodil 29. februarja 1928 v zahodnem londonskem predmestju North Kensington. V osebnem življenju je doživel številne preizkušnje. Med požarom, ki je leta 1963 uničil družinsko hišo, se je igralčeva žena Rosemary hudo poškodovala, saj je skočila skozi okno. Leta 1982 je njun 29-letni sin Paul umrl zaradi prevelikega odmerka heroina. V zakonu, ki je trajal 51 let, se je zakoncema sicer rodilo sedem otrok. Rosemary, ki je v starosti zbolela za boleznijo motoričnega nevrona, je umrla leta 2002.

Auckland se je leta 2014 upokojil in je čas najraje preživljal s svojimi vnuki in pravnuki. Kot so še sporočili po pisanju AFP-ja, je tudi umrl mirno doma, obkrožen z družinskimi člani.