Ivan Reitman (1946–2022). Foto: EPA
Ivan Reitman (1946–2022). Foto: EPA

Režiser je mirno umrl v spanju, je njegova družina povedala za ameriško tiskovno agencijo AP.

"Naša družina žaluje zaradi nepričakovane izgube moža, očeta in dedka, ki nas je naučil, da v življenju vedno iščemo čarovnijo," so v skupni izjavi povedali njegovi otroci. "Tolažimo se, da je njegovo delo filmskega ustvarjalca prineslo smeh in srečo neštetim drugim po vsem svetu. Medtem ko zasebno žalujemo, upamo, da se ga bodo tisti, ki so ga poznali skozi njegove filme, spominjali za vedno."

Sorodna novica Gola zabava

Rodil se je na Češkoslovaškem 27. oktobra 1946. Njegova mati je preživela Auschwitz, oče pa je bil član član odporniškega gibanja v ilegali in lastnik največje tovarne kisa v državi, piše britanski The Guardian. Njegova družina se je preselila v Kanado, ko je bil star štiri leta. Za film se je začel zanimati, ko je kot študent glasbe obiskoval univerzo McMaster, kjer je režiral več kratkih filmov, poroča IndieWire.

Reitman je svojo kariero v filmski industriji začel kot producent Davida Cronenberga, produciral je filma Shivers in Rabid. Leta 1979 je režiral uspešnico Poletje v koloniji in začel plodno ustvarjalno partnerstvo z Billom Murrayjem. Leta 1981 je režiral Murrayja v filmu Greva v vojsko in zatem v Izganjalcih duhov. S tem si je prislužil dve nominaciji za oskarja in ustvaril pravo franšizo, vključno z nadaljevanjem, odcepkom, igrami in TV-serijo.

Izganjalci duhov. Foto: IMDb
Izganjalci duhov. Foto: IMDb

V 90. letih prejšnjega stoletja je Reitman v Arnoldu Schwarzeneggerju našel nepričakovano komično muzo, ko je ta zaigral akcijsko zvezdo v komediji Dvojčka. Film je dosegel izjemen uspeh, zaradi česar sta se Schwarzenegger in Reitman znova združila v filmu Policaj iz vrtca in Junior.

Foto: EPA
Foto: EPA

Portal Deadline je lani poročal, da naj bi Reitman režiral in produciral nadaljevanje Dvojčkov z naslovom Trojčki. Snemanje naj bi se začelo januarja 2022, Arnold Schwarzenegger in Danny DeVito pa naj bi vnovič zasedla svoji vlogi, komik Tracy Morgan pa bo igral njunega dolgo izgubljenega brata.

Poleg svoje režiserske kariere je Reitman produciral vrsto uspešnih komedij, vključno z Noro šolo Johna Landisa, Space Jam Joeja Pytke in V zraku, ki ga je napisal in režiral njegov sin Jason Reitman.
Reitman je imel z Geneviève Robert sicer tri otroke, poleg Jasona še Caroline in Catherine Reitman.