Jan Andrzej Paweł Kaczmarek (1953–2024). Foto: AP
Jan Andrzej Paweł Kaczmarek (1953–2024). Foto: AP

Vest o Kaczmarkovi smrti je za Poljsko glasbeno fundacijo potrdila skladateljeva vdova. Kaczmarek je trpel za redko nevrološko boleznijo neznanega vzroka, Shy-Dragerjevim sindromom, ki je v številnih pogledih podoben Parkinsonovi bolezni.

Jan A. P. Kaczmarek je bil avtor glasbene podlage za več kot 70 evropskih in hollywoodskih produkcij, tudi npr. za erotično dramo Popolni mrk (Total Eclipse, 1995) režiserke Agnieszke Holland z Leonardom DiCapriem v glavni vlogi. Sodelovanje z režiserko je nato nadaljeval še pri projektih Washington Square, The Third Miracle, Shot in the Heart in A Girl Like Me: The Gwen Araujo Story. "Rad sem imel njen način dela," je nekoč izjavil v nekem intervjuju. "Sploh si ni prizadevala biti komercialna. Ni iskala všečnega zvoka ali konvencionalnih glasbenih podlag."

Glasbeno je opremil tudi dramo Nezvesta (Unfaithful, 2002), v kateri sta nastopila Richard Gere in Diane Lane, ter visokoproračunsko francosko-italijansko miniserijo po literarni predlogi Vojna in mir.

Svetovno slavo mu je prinesel oskar za filmsko glasbo, ki je prišel na petah kostumske drame V iskanju dežele Nije (Finding Neverland). Film režiserja Marca Fosterja je bil zgodba o življenju dramatika J. M. Barrieja, "očeta" Petra Pana, v njem pa sta nastopila Johnny Depp in Kate Winslet. Kaczmarek je bil tistega leta nominiran tudi za nagrado bafta in zlati globus.

Kaczmarek, ki se je leta 1953 rodil v Koninu na Poljskem, je sanjal o diplomatski karieri in študiral pravo. Ko mu je v mladosti pot prekrižala avantgardna gledališka skupina Jerzyja Grotowskega, ga je sodelovanje z njimi preusmerilo k umetniški karieri. Leta 1989 se je preselil v Los Angeles, proti koncu življenja pa se je vrnil v domači Krakov.

Leta 2023 je za svoj prispevek umetnosti prejel poljsko filmsko nagrado za življenjsko delo.