Oboževalci serije so se od samega začetka navdušeno, skoraj fanatično navezali na lik Spocka, na Nimoyevo silno začudenje je bil celo sekssimbol, ljudje pa so ga o različnih temah - vietnamski vojni, drogah - spraševali, kot da je zares vulkanski znanstvenik. Foto: EPA
Oboževalci serije so se od samega začetka navdušeno, skoraj fanatično navezali na lik Spocka, na Nimoyevo silno začudenje je bil celo sekssimbol, ljudje pa so ga o različnih temah - vietnamski vojni, drogah - spraševali, kot da je zares vulkanski znanstvenik. Foto: EPA
V prvem osnutku serije je bil Spock popolnoma vesoljec, "verjetno Marsovec", potem pa so ga sklenili narediti polčloveka, da bi lažje "razumel težave z obeh strani". Foto: IMDb
Z Jimom Parsonsom, kot gost nanizanke Veliki pokovci. Foto: IMDb
ZDA
Oboževalci se spominjajo Nimoyja. Foto: MMC RTV SLO/Dejan Cencelj

Leonard Nimoy je bil hospitaliziran na začetku tega tedna, že lani pa je potrdil, da boleha na pljučih, kar je pripisoval letom verižnega kajenja - navadi, ki jo je opustil že pred tremi desetletji. V zgodovino malih zaslonov se bo prav gotovo vpisal kot Spock, križanec med človekom in Vulkancem ter član posadke vesoljske ladje Enterprise v danes kultni seriji Zvezdne steze. Spocka je Nimoy upodobil še v celi vrsti videoiger, filmov in drugih vej franšize. Med drugim je režiral filma The Search for Spock in The Voyage Home, pa tudi več ločenih projektov; bil je gledališki igralec, pisatelj in pesnik, preizkusil pa se je celo kot pevec in tekstopisec. (Mimogrede, kritični konsenz je bil, da je njegova glasba grozna. Svoj prvi album je denimo naslovil Leonard Nimoy Presents Mr. Spock’s Music From Outer Space.)

Spockova dvojnost
Lik Spocka je še danes eden najljubših na ZF-konvencijah: razumski, hladnokrven, logičen Vulkan s špičastimi ušesi in tistim znanim pozdravom, "Live long and prosper". Nimoy, ki je vlogo dobil sredi šestdesetih, ko je že vodil lasten igralski studio z delavnicami metodološke igre, je užival v likih avtsajderjev. S Spockom je zato razvil prav posebno vez, je nekoč priznal, a je imel seveda tudi določene zadržke v povezavi s tem, da se ga povezuje z eno samo vlogo. Svoji avtobiografiji je navsezadnje naslovil I Am Not Spock (1977) in I Am Spock (1995). V prvi knjigi je zapisal: "S Spockom sem naposled dobil najboljše iz dveh svetov: deležen sem bil odobravanja in pozornosti širokih množic, obenem pa sem še naprej lahko igral osamljenega, odtujenega vesoljca."

Po zaslugi Zvezdnih stez - prvi del serije je NBC predvajal 8. septembra 1966 - je bil Nimoy zvezda. Avtor franšize Gene Roddenberry ga je nekoč opisal kot "vest Zvezdnih stez" - pogosto iskrenega, včasih karikiranega šova, ki je daljno prihodnost uporabljal kot krinko za lažje odpiranje perečih družbenih tematik šestdesetih.

Čeprav je bila serija po treh sezonah zaradi slabe gledanosti ukinjena, je bil kult rojen: v drese oblečeni "trekkieji", ki so se zbirali na konferencah, so šov zvesto spremljali v ponovitvah. Baza oboževalcev je zagotovila "spin-offe" in nadaljevanja v obliki animirane serije, novih igranih poskusov in malega morja celovečernih filmov, v katerih je nastopala večina originalne televizijske posadke: poleg Nimoya še William Shatner (kapitan Kirk), DeForest Kelley (Dr. McCoy), George Takei (Sulu), James Doohan (Scott), Nichelle Nichols (Uhura) in Walter Koenig (Chekov).

Tudi v prenovljeni franšizi
O Nimoyevi popularnosti priča tudi podatek, da je J. J. Abrams v svoji reinterpretaciji franšize - prvi film iz nove serije je posnel leta 2009 -, kjer je znane like predstavil v manjših letih, "cameovlogico" prihranil tudi za starejšega Spocka, torej Nimoya. (Mladega Spocka je igral Zachary Quinto). Nimoy se je nato leta 2013 pojavil še v nadaljevanju, Star Trek - Into Darkness.

Najbrž se niste zavedali, da je Nimoy režiral tudi silno uspešno komedijo, ki ni imela nobenega opravka z znanstveno fantastiko: v Treh možeh in dojenčku (1987) se morajo Tom Selleck, Steve Guttenberg in Ted Danson nepričakovano spopasti s pastmi očetovstva. Za emmyja je bil nominiran za film A Woman Called Golda (1982), v katerem je igral moža izraelske premierke Golde Meir (njo je igrala Ingrid Bergman). To je bila četrta emmyjevska nominacija v njegovi karieri (prve tri so mu prinesle Zvezdne steze), a kipca nikoli ni dobil.

Tisto slavno gesto si je izmislil sam
Nimoy se je leta 1931 v Bostonu rodil zakoncema Maxu in Dori, ukrajinskima priseljencema in ortodoksnima Judoma. K svoji kulturni dediščini se je intenzivneje vračal v zrelih letih (produciral je Never Forget, TV-film o holokavstu), a menda je že tisti kultni Spockov pozdrav (z mezincem in prstancem v eno smer, sredincem in kazalcem pa v drugo), ki je bil prav Nimoyeva ideja, izhajal iz judovske tradicije. Idejo naj bi dobil pri tradicionalnem blagoslovu, pri katerem je treba z roko ponazoriti črko šin, prvo v enem izmed judovskih poimenovanj za Boga.

"Še do danes v svojem načinu govora, v svojem vedenju v družbi in celo v principu logičnega mišljenja na škodo čustvenega izražanja opažam vulkanske prvine," je Nimoy zapisal dolga leta po izteku serije. Ampak to se mu niti ni zdelo tako slabo. "Če bi že moral biti kdo drug, bi bil Spock."

Poslovil se je Leonard Nimoy - legendarni Spock
Poslovil se je Leonard Nimoy - legendarni Spock