Mitchell Ryan (1934–2022). Foto: IMDb
Mitchell Ryan (1934–2022). Foto: IMDb

Druge znane igralske upodobitve so vključevale vlogi v telenoveli Temne sence v 60. letih in Santa Barbari v 80. letih prejšnjega stoletja.

Umrl je zaradi posledic srčnega popuščanja na svojem domu v Los Angelesu, poročajo tuji mediji.

Ryan se je rodil v Cincinnatiju in je služil v ameriški mornarici, preden se je lotil gledališkega dela. Več kot desetletje je nastopil na odru skoraj vsak večer, tako na Broadwayu kot v produkcijah zunaj Broadwaya, poroča spletni portal Deadline.

Njegova prva manjša filmska vloga je bila v filmu Roberta Mitchuma iz leta 1958 – Thunder Road. Njegov prelomni nastop je prišel leta 1966 s Temnimi sencami, televizijsko limonado o življenju premožne družine Collins. Ryan je eno sezono igral nekdanjega obsojenca Burka Devlina, a so ga odpustili zaradi alkoholizma, o čemer je lani prvič spregovoril v svoji avtobiografiji.

Alexandra Isles in Mitchell Ryan v Temnih sencah leta 1966. Foto: IMDb
Alexandra Isles in Mitchell Ryan v Temnih sencah leta 1966. Foto: IMDb

Pozneje se je Ryan pojavil v Magnum Force, High Plains Drifter in Blue, na malih zaslonih pa je igral neusmiljenega lasvegaškega poslovneža Anthonyja Tonella v seriji Santa Barbara, ki je bila predvajana na NBC-ju od leta 1984 do 1993.

Iz serije Dharma & Greg. Foto: IMDb
Iz serije Dharma & Greg. Foto: IMDb

Ryanova največja filmska vloga je prišla leta 1987, ko je igral antagonista generala Petra McAllisterja ob Melu Gibsonu in Dannyju Gloverju v prvem delu iz franšize Smrtonosno orožje. Film je v blagajne prinesel več kot 100 milijonov dolarjev, kar je bilo, kot se je Ryan pozneje spomnil v enem od intervjujev, veliko presenečenje za vse vpletene. Prvi film so posneli leta 1987, sledila so še tri nadaljevanja (1989, 1992 in 1998). Zaigral je tudi v filmu Lažnivec, lažnivec ob Jimu Carreyju.

V devetdesetih letih prejšnjega stoletja je pet let upodabljal premožnega očeta Edwarda Montgomeryja v sitcomu Dharma & Greg. Serija si je prislužila osem nominacij za zlati globus, šest nominacij za nagrado emmy in šest nominacij za nagrado satelit.

Ryan je bil predsednik ameriškega združenja filmskih igralcev.