Paul Ritter je bil britanskemu gledalstvu daleč najbolj znan po vlogi v komični seriji Friday Night Dinner (Večerja v petek zvečer). Foto: IMDb
Paul Ritter je bil britanskemu gledalstvu daleč najbolj znan po vlogi v komični seriji Friday Night Dinner (Večerja v petek zvečer). Foto: IMDb

V Kentu v Angliji rojeni igralec je veljal za televizijski in gledališki obraz, znan širokemu britanskemu občinstvu. V domovini ga je najbolj zaznamovala vloga v televizijski komični seriji Friday Night Dinner (Večerja v petek zvečer), ki so jo začeli predvajati leta 2011. Ritter je upodabljal Martina Goodmana, ekscentričnega očeta judovske družine iz londonskega predmestja.

V družbi Jamesa Bonda in Harryja Potterja
Leta 2008 je v bondijadi Kvantum sočutja upodobil pokvarjenega političnega operativca Guya Hainesa, leto pozneje pa je v filmu Harry Potter in Princ mešane krvi nastopil v vlogi čarovnika Eldreda Worpla. Leta 2014 je zaigral tudi v britanski vohunski seriji The Game (Igra), postavljeni v London leta 1972.

V vlogi jedrskega inženirja Anatolija Djatlova. Foto: IMDb
V vlogi jedrskega inženirja Anatolija Djatlova. Foto: IMDb

Nepozabna upodobitev resničnega jedrskega inženirja
Naravnost zablestel pa je v večkratno nagrajeni seriji Černobil iz leta 2019 kot jedrski inženir Anatolij Djatlov (1931–1995), namestnik glavnega inženirja černobilske jedrske elektrarne. Prav Djatlov je bil namreč tisti, ki je nadzoroval varnostni preizkus v letu 1986, ki je povzročil jedrsko katastrofo. Obsojen je bil na zaporno kazen na podlagi obtožb, da ni upošteval varnostnih navodil.

Paul Ritter je redno nastopal tudi na odru britanskega Narodnega gledališča v Londonu. Leta 2009 je bil nominiran za nagrado tony za vlogo v farsi Alana Ayckbourna, naslovljeni The Norman Conquests, ki so jo uprizorili na Broadwayu, navaja Associated Press.

Prizor iz vohunske serije The Game (Igra). Foto: IMDb
Prizor iz vohunske serije The Game (Igra). Foto: IMDb

Igralčeva agentska agencija Markham, Froggatt & Irwin je sporočila, da je umrl v ponedeljek zvečer "mirno doma z ženo Polly in sinovoma Frankom ter Noahom ob sebi". Dodali so še: "Paul je bil izjemno nadarjen igralec, ki je z izjemno spretnostjo odigral ogromno različnih vlog na odru in televiziji. Bil je skrajno inteligenten, prijazen in nadvse zabaven. Zelo ga bomo pogrešali."

Robert Popper, avtor serije Friday Night Dinner, je ob novici o igralčevi smrti zapisal: "Zlomljen sem ob tej strašno žalostni novici. Paul je bil čudovit, čudovit človek. Prijazen, smešen, izjemno skrben in največji igralec, s katerim sem kdaj sodeloval." Toby Whithouse, avtor serije The Game, pa je zapisal: "To je strašno pretresljiva novica. Paul je bil osupljiv igralec, čudovit, čudovit možak. Kako strašno."