Peter Scolari (1955–2021). Foto: AP
Peter Scolari (1955–2021). Foto: AP

Scolari je bil večji del kariere prepoznaven obraz tako v filmski kot televizijski industriji; nastopal je v situacijski komični seriji Newhart, v nanizanki Murphy Brown ter v pravniški drami The Good Fight. Leta 2016 je nagrado emmy dobil za upodobitev Hannahinega očeta Tada Horvatha v seriji Punce (Girls).

Nanizanko Bosom Buddies je TV-mreža ABC predvajala dve sezoni. Osnovna premisa je bila, da sta se Scolarijev in Hanksov lik zamaskirala v ženski, da sta lahko dobila poceni nastanitev v hotelu za ženske. Ideja je bila že takrat malo vprašljiva, a protagonista sta imela pred kamero takšno kemijo, da je serija obema zagotovila uspešni karieri.

Igralca sta tudi po snemanju ostala tesna prijatelja; Hanks je menda celo povedal zdravico na Scolarijevi poroki. "Ne vem, kaj sem naredil v življenju, da sem si zaslužil tako naklonjenost," je Scolari pozneje v intervjuju zaupal Oprah Winfrey.

Nastopil je tudi v televizijski priredbi klasike Honey, I Shrunk the Kids, v seriji Gotham in upodobil Petra Madoffa v miniseriji Madoff. Na Broadwayu je nastopil v postavitvah muzikalov Lak za lase, Sly Fox, Zlobna. Magic/Bird in Lucky Guy.

Scolariju so se na družbenih omrežjih poklonili številni kolegi. "Najbolj sramežljiv ekstrovertiranec, najbolj dramatičen komik, najbolj skromna legenda," je o svojem soigralcu zapisala režiserka in igralka Lena Dunham. "Dovolj si doživel, da si vedel, da je TV-serija samo TV-serija, ampak tudi, da si lahko cenil, kaj pomeni, da se lahko preživljaš s pretvarjanjem – nisi nam dovolil pozabiti, da je naše delo privilegij." Spominja se tudi, kako hvaležen je bil Scolari za priložnost, da je lahko v Puncah upodobil Tadovo odkrivanje lastne homoseksualnosti.

"Peter Scolari, ki je danes umrl, je bil eden od najduhovitejših – pritajeno smešnih – igralcev, s katerimi sem kdaj delal. Lahko je pristopil k čisto prozaičnemu prizoru in našel načine, da ga je obrnil, mu vstavil premore, zaradi katerih je situacija zaživela," je tvitnil Robert King, scenarist drame Evil, v kateri je Scolari igral duhovnika. "Predvsem pa je bil človek, marljiv delavec, razmišljujoč igralec, vedno dobra družba na snemanju."