Tom Bosley je v svoji dolgi televizijski karieri na malih zaslonih tako nasmejal kot s povsem resnim obrazom uspešno lovil razne nepridiprave. Foto: EPA
Tom Bosley je v svoji dolgi televizijski karieri na malih zaslonih tako nasmejal kot s povsem resnim obrazom uspešno lovil razne nepridiprave. Foto: EPA
Happy Days, Tom Bosley
Tom Bosley je bil igralski ekipi serije Happy Days kot oče. Foto: Reuters

Priljubljeno televizijsko nanizanko, v kateri so v sedemdesetih letih zabavali liki Fonzie, Richie in gostilničar Al, so začeli predvajati leta 1974. Takoj je postala uspešnica in se na malih zaslonih obdržala skoraj 11 let. Bosley je v vsem tem času igral Richiejvega in hkrati 'vseameriškega' očeta, Howarda Cunninghama.
Sijajen umetnik in čudovit oče
Happy Days so zagotovili uspeh predvsem legendarnemu Fonzieju oziroma Henryju Winklerju, ki ga še danes lahko vidimo v stranskih vlogah tako na velikem platnu kot malih zaslonih. Ron Howard, ki je igral Richieja, je pozneje nadaljeval kariero kot režiser. Winkler se je po žalostni novici v pogovoru z losangeleškim radiem spomnil, da je bila ekipa serije Happy Days kot družina, Bosley pa 'eden izmed očetov'. Howard ga je opisal kot 'čudovitega očeta in moža ter sijajnega umetnika'.
Na sledi morilcem in roparjem
Po omenjeni humoristični nanizanki je nastopal še v vrsti TV-serij, najbolj viden je bil verjetno njegov nastop v vlogi premetenega duhovnika na lovu za zločinci v The Father Dowling Mysteries. Z raziskovanjem umorov pa se je ukvarjal tudi kot Amos Tupper, šerif in prijatelj slavne pisateljice kriminalk Jessice Fletcher v seriji Umor je napisala. Omeniti je treba še s Pulitzerjem nagrajen muzikal Fiorello!, v katerem je igral v glavni vlogi.
Tom Bosley je bil tudi aktiven član igralskega ceha. O smrti igralca, ki naj bi umrl zaradi odpovedi srca, je javnost obvestila njegova agentka Sheryl Abrams, ki je povedala, da se je boril z rakom na pljučih. Bosley se je rodil leta 1927 v Chicagu in med drugo svetovno vojno služil v ameriški mornarici. Po vojni je začel z igralsko kariero in več kot desetletje nastopal v gledališču, nato pa poskusil srečo tudi na malih zaslonih. Preživeli so ga žena Patricia Carr, njuni otroci in hči iz njegovega prvega zakona.