Poleg oskarjevske nominacije za film Sounder je Cicely Tyson osvojila dva emmyja za vlogo nekdanje sužnje v televizijski drami The Autobiography of Miss Jane Pittman. Foto: AP
Poleg oskarjevske nominacije za film Sounder je Cicely Tyson osvojila dva emmyja za vlogo nekdanje sužnje v televizijski drami The Autobiography of Miss Jane Pittman. Foto: AP

Ljudje me vprašajo, kaj imam raje; film, oder ali televizijo? Rečem jim: v Avtobiografiji gospodične Jane Pittman bi nastopala tudi v izložbi trgovine. Vloga določa, kam bom šla.

Cicely Tyson

"Družina Cicely Tyson s težkim srcem sporoča, da se je danes popoldne mirno poslovila," je v četrtek za tiskovne agencije potrdil igralkin menedžer Larry Thompson. Ob tem je izrazil hvaležnost, da je lahko nad njeno kariero bdel zadnjih 40 let.

Igralka se je rodila 19. decembra 1924 v newyorškem Harlemu; njena družina so bili priseljenci s Karibov. Najprej je delala kot manekenka, igralsko kariero pa je začela leta 1968 s filmom The Heart Is a Lonely Hunter.

Nova generacija filmofilmov jo je spoznala v drami Služkinje (The Help) iz leta 2011. Foto: AP
Nova generacija filmofilmov jo je spoznala v drami Služkinje (The Help) iz leta 2011. Foto: AP

Vloga, ki je zapečatila njen zvezdniški status
Leta 1973 je prejela nominacijo za oskarja za glavno vlogo v filmu Sounder. V socialni drami, postavljeni v čas velike depresije, je Cicely Tyson igrala ženo poljskega delavca, ki je bil zaprt zaradi kraje kosa mesa za svojo družino. Žena mora zdaj sama skrbeti za otroke in delati na polju.

V nekem intervjuju pred več leti se je spominjala, da so jo najprej povabili na avdicijo za neko manjšo vlogo v istem filmu, a je bila odločena, da bo prav ona igrala mamo. "Rekli so mi, da sem premlada, preveč seksi, preveč to in ono, a sem jim odgovarjala: Igralka sem.'"

Njena igralska pot je trajala več kot pol stoletja, vloge, ki jih je igrala, pa so bile pogosto povezane s temami rasizma in državljanskih pravic. Pogosto je zavračala vloge, za katere je menila, da krepijo negativne stereotipe o temnopoltih, denimo vloge spremljevalk ali prostitutk.

Postala je prva temnopolta igralka z emmyjem za glavno žensko vlogo: leta 1974 ji je nagrado prinesel nastop v drami The Autobiography of Miss Jane Pittman. Upodobila je življenjski lok ženske, ki se je rodila še v suženjstvu, pozneje pa sodelovala v boju za državljanske pravice in dočakala več kot sto let.

Med drugim je Cicley Tyson zaigrala še v filmih Ocvrti zeleni paradižniki (1991), Služkinje (2011) in Last Flag Flying (2017), še lani pa jo je bilo mogoče videti v seriji Kako se izmazati z umorom. Kot igralka je stopila v kožo več legendarnih temnopoltih žensk, kot sta bili ameriška borka za osvoboditev sužnjev Harriet Tubman in aktivistična žena Martina Luthra Kinga mlajšega Coretta Scott King.

"Delala desetkrat več, da je bila plačana stokrat manj"
Cicely Tyson je v karieri prejela številne igralske nagrade, leta 2018 pa častnega oskarja za življenjsko delo in tudi za ikonično vlogo, ki jo je imela za generacije afroameriških igralk. Pred tem ji je leta 2016 predsedniško nagrado namenil tudi nekdanji ameriški predsednik Barack Obama. Ta se ji je na Twitterju poklonil z zapisom, da je v 96 letih v svetu pustila izjemen pečat, kar uspe redkim.

Cicely Tyson leta 1973, med svojo kampanjo za oskarja. Foto: AP
Cicely Tyson leta 1973, med svojo kampanjo za oskarja. Foto: AP

Igralec in producent Tyler Perry je ob igralkini smrti komentiral, da je Cicely Tyson za Afroameričane kraljica. "Delati je morala desetkrat več, da je bila plačana stokrat manj, ker je bila temnopolta," je dodal. Skladatelj Quincy Jones pa je povedal, da je Cicely Tyson s svojim angažmajem vrata odprla številnim temnopoltim igralkam, od Angele Bassett do Lupite Nyong'o.

Igralkina avtobiografija, naslovljena Just As I Am, je pri založbi Harper Collins izšla v začetku tega tedna.