Helen McCrory (1968–2021). Foto: EPA
Helen McCrory (1968–2021). Foto: EPA

Igralkino smrt je z objavo na Twitterju potrdil njen mož, igralec Damian Lewis. "S strtim srcem obveščam, da je po junaški bitki z rakom umrla čudovita in veličastna ženska, Helen McCrory ... obdana je bila z ljubeznijo družine in prijateljev." Dodal je še, da je njegova žena "umrla tako, kot je živela". "Brez strahu. Kako jo imamo radi in kako se zavedamo sreče, da smo jo imeli v svojih življenjih. Sijala je z vso močjo. Pojdi zdaj, mala, v zrak, in hvala."

Z Damianom Lewisom sta bila poročena od leta 2007. Foto: EPA
Z Damianom Lewisom sta bila poročena od leta 2007. Foto: EPA

McCrory, ki se je v Londonu rodila škotskemu očetu in valižanski materi, je študirala na ugledni igralski akademiji Drama Centre. V karieri je, zanimivo, kar dvakrat upodobila premierjevo ženo Cherie Blair: najprej v drami Kraljica (2006) režiserja Petra Morgana in nato še v tv-filmu The Special Relationship (2010) režiserja Richarda Loncraina.

Upodobila je tudi Dracovo mamo Narcisso Malfoy v zadnjih treh filmih o Harryju Potterju in nastopila v bondiadi Skyfall (2012) in v fantazijski drami Martina Scorseseja Hugo (2011). Televizijskemu občinstvu je bila znana kot matriarhinja kriminalnega klana Shelby, Polly Gray, v kostumski drami Birminghamske tolpe (Peaky Blinders). "Teta Polly je skupaj s Tommyjem res tista v družini, ki zna razmišljati," je o svojem liku povedala leta 2014. "Pri njiju lahko vidimo dva načina vladanja. En je moški način, z več nasilja, telesnosti in grožnjami, drugi pa ženski način, ki je enako telesno nasilen in grozeč, ampak obenem še psihološki."

Igrala je še v več drugih nadaljevankah, kot so Penny Dreadful, Doctor Who, Inside No 9 in Njegova temna tvar.

Helen McCrory je bila tudi ugledna gledališka igralka: leta 2006 je bila nominirana za nagrado olivier za vlogo Rosalind v Shakespearovi komediji Kakor vam drago. Nastopala je v številnih odrskih postavitvah antologijskih del, tudi v Macbethu, Prevzetnosti in pristranosti in Medeji. Za vlogo v Macbethu je leta 1995 dobila nagrado Shakespeare globa za najobetavnejšo mlado igralko.

Zakonca McCrory in Lewis sta bila lani na čelu dobrodelne akcije, v okviru katere so priskrbeli tople obroke za zdravstvene delavce v času pandemije covida-19. Pomagala sta zbrati skoraj milijon funtov za program Feed NHS.

V nadaljevanki Birminghamske tolpe. Foto: IMDb
V nadaljevanki Birminghamske tolpe. Foto: IMDb

Igralki se s tviti poklanjajo številni kolegi iz zabavne industrije, na primer režiser Skyfalla Sam Mendes. "Osupljiv talent, čudovita oseba in absolutno neponovljiv izvirnik. Filmski in gledališki svet sta izgubila samosvojo igralko, njeni bližnji pa neuklonljivega duha." Da je novica o smrti "preprosto srce parajoča", je tvitnila tudi J. K. Rowling, avtorica knjig o Harryju Potterju.