Honor Blackman (1925–2020). Foto: EPA
Honor Blackman (1925–2020). Foto: EPA

Igralkina družina je v izjavi za javnost zapisala, da je umrla naravne smrti v miru na svojem domu v Lewesu v vzhodnem Sussexu. "Ni bila le oboževana mati in babica, Honor je bila tudi izjemno nadarjena igralka," so zapisali. "Z neverjetno kombinacijo lepote, pameti in telesnih zmogljivosti je z edinstvenim glasom in izredno delovno etiko dosegla neprimerljiv ikonični status v svetu filma in zabavne industrije," so po poročanju BBC-ja sklenili in ob tem prosili za upoštevanje zasebnosti družine v teh težkih časih.

Poleg nemara najbolj slavne vloge v Jamesu Bondu je Honor Blackman v 60. letih v tv-seriji Maščevalci igrala Cathy Gale. Bila je tudi Hera v Jazonu in Argonavtih in v 90. letih Laura West v nadaljevanki The Upper Hand.

Komik David Walliams, tudi velik ljubitelj Bonda, je ob žalostni vesti dejal, da bo Honor Blackman večno živela kot Pussy Galore. Režiser Edgar Wright pa se je spominja kot "najboljšega bondovskega dekleta" in "izvirne Maščevalke".

Honor Blackman se je rodila leta 1925 v londonski četrti Plaistow. Najprej je obiskovala glasbeno in dramsko šolo Guildhall, ukvarjala pa se je tudi z borilnimi veščinami, kar ji je pozneje pomagalo priti do vloge Pussy Galore, prvotno pomočnice glavnega zlikovca filma Aurica Goldfingerja, pozneje pa Bondove zaveznice.

Kot Pussy Galore v tretjem filmu o Jamesu Bondu. Foto: iz filma Goldfinger
Kot Pussy Galore v tretjem filmu o Jamesu Bondu. Foto: iz filma Goldfinger

"Že prej sem bila ljubiteljica Jamesa Bonda, a preden sem sprejela vlogo, sem vseeno želela prebrati scenarij za Goldfinger. Ko sem ga končala, sem bila prepričana, da mi je pisan na kožo" je nekoč dejala.

V zadnjem letu so jo britanski gledalci lahko videli v predstavi Honor Blackman As Herself, v kateri je igrala sebe.