Vera Gregović je bila del skupine ljudi, ki so v Jugoslavijo 'uvajali' filmsko umetnost. Foto:
Vera Gregović je bila del skupine ljudi, ki so v Jugoslavijo 'uvajali' filmsko umetnost. Foto:
Hollywood je pritegnil tudi Slavka Vorkapića. Foto: EPA

Govorimo o igralki Veri Gregović, ki je v ameriški zvezni državi Arizona umrla v 80. letu starosti. Gregovićeva je svojo prvo filmsko vlogo odigrala 'pod nadzorom' režiserja Radoša Novakovića, ki ji je leta 1948 namenil naslovno vlogo v svojem filmu Sofka. Gledalci so Gregovićevo čakali vse do leta 1955, ko je nastopila v filmu Hanka režiserja Slavka Vorkapića. Film je bil pravo remek delo Slavka Vorkapića, ki je Hanko za Bosno Film posnel povsem sam, film pa je tudi zmontiral. Scenarij za Hanko pa je prispeval bosanski pisatelj Isak Samokovlija (1889-1955), ki je za film priredil svojo dramo z istim naslovom.

Odločilna je bila selitev v ZDA
Po nastopu v Hanki se Vera Gregović, ki je gledalce prevzela predvsem s svojo lepoto, ni več vrnila k filmu. Preselila se je v Združene države Amerike, kjer je živela do danes. Podobno pot 'je ubral' tudi Slavko Vorkapić, ki ga je prav tako pritegnil Novi svet.

Vorkapić je najprej v Parizu študiral slikarstvo, leta 1921 pa je odšel v Holywood. Njegov največji dosežek v ZDA je bil avantgardistični film iz leta 1927 z naslovom Življenje in smrt hollywoodskega statista 9413. Njegovo poznavanje filmske umetnosti - posebej je slovel kot strokvnjak za umetniško montažo - potrjuje tudo to, da je bil nekaj časa profesor na univerzi v Južni Karolini. Drugače kot Vero Gregović, pa Vorkapića ZDA nikoli niso povsem prevzele. Leta 1952 se je vrnil in posal profesor na Akademiji za gledališko umetnost v Beogradu.