Kirstie Alley (1951–2022). Foto: AP
Kirstie Alley (1951–2022). Foto: AP

Igralka je umrla po kratkem boju z rakom, ki ga javno ni razkrila, sta njena otroka potrdila v objavi na Twitterju. "Naj je bila na platnu še tako legendarna, je bila še sijajnejša kot mama in babica," sta še zapisala.

Največ ljudi si bo Kirstie Alley zapomnilo kot Rebecco Howe v NBC-jevi humoristični nanizanki o bostonskem baru Na zdravje (Cheers). Igralski zasedbi se je pridružila leta 1987, po odhodu Shelley Long, ko je bila serija na višku priljubljenosti, emmyja za to vlogo pa je dobila leta 1991.

"Hvala Bogu, da mi ni bilo treba čakati tako dolgo kot Tedu," se je v zahvalnem govoru pošalila na račun soigralca Teda Dansona, ki je po osmih nominacijah emmyja za vlogo Sama Malona dobil šele leto dni pred njo. Veliki met, nagrada emmy, ji je nato uspel še leta 1993. Za NBC je pozneje nastopala še v humoristični nanizanki Veronica's Closet (1997–2000).

S Tedom Dansonom na podelitvi nagrad emmy – oba sta kipca dobila za serijo Na zdravje. Foto: AP
S Tedom Dansonom na podelitvi nagrad emmy – oba sta kipca dobila za serijo Na zdravje. Foto: AP
Kirstie Alley je bila od leta 1989 pripadnica Scientološke cerkve, ki jo je po njenih besedah rešila odvisnosti od kokaina. Foto: EPA
Kirstie Alley je bila od leta 1989 pripadnica Scientološke cerkve, ki jo je po njenih besedah rešila odvisnosti od kokaina. Foto: EPA

Prelomna točka za njeno kariero je bilo tudi leto 1989 in uspeh komedije Glej, kdo se oglaša (Look Who’s Talking). Igrala je preobremenjeno mamo, misli njenega dojenčka pa je iz ozadja interpretiral Bruce Willis. Leta 1990 je sledilo nadaljevanje Glej, kdo se oglaša 2 (Look Who’s Talking Too) in leta 1993 še tretji del, Glej, kdo se zdaj oglaša (Look Who’s Talking Now).

Njen soigralec v tej trilogiji John Travolta se je pokojni kolegici poklonil z objavo na Instagramu: "S Kristie sem imel enega najbolj dragocenih odnosov v svojem življenju. Rad te imam. Vem, da se bova spet videla."

Leta 2005 je za Showtime nastopila v avtobiografsko obarvani igrani seriji Fat Actress, ki je tematizirala tabloidno poročanje o njeni bitki s kilogrami. Podobna vprašanja je načenjala resničnostna serija Kirstie Alley’s Big Life (2010), v kateri se je lotila intenzivnega hujšanja in nato zagona lastnega programa pomoči pri izgubi teže.

V vode resničnostne televizije se je po lastnih besedah podala zaradi vseh laži, ki so jih o njej širili rumeni mediji. "Vsako negativno stvar, ki se jo o meni da reči, so že napisali. Nikoli se nisem sesedla, nikoli se nisem onesvestila. Bolj ali manj nobena stvar, o kateri so poročali, se ni zgodila. Edina resnica je, da sem se zredila." V zadnjih letih se je pojavila v še več resničnostnih šovih, tudi v Zvezde plešejo (2011) ter še letos v Znan obraz ima svoj glas.

V letih 2015 in 2016 je nastopala tudi v seriji Scream Queens. Njena soigralka iz črne komedije Jamie Lee Curtis je v svojem slovesu na Instagramu poudarila, kako dobra partnerka za komedijo je bila Kirstie Alley pred kamero, "v zasebnem življenju pa mama medvedka."

S Patrickom Swayzejem v seriji Sever in jug. Foto: IMDb
S Patrickom Swayzejem v seriji Sever in jug. Foto: IMDb

Kelsey Grammer, s katerim sta nastopala v Na zdravje, je v izjavi za javnost poudaril: "Vedno sem menil, da je žalovanje za javno osebnostjo zasebna stvar, ampak pripravljen sem reči, da sem jo imel rad." Rhea Pearlman, še ena soigralka iz iste serije, se spominja, kako sta se na snemanju v hipu spoprijateljili – Kirstie Alley je menda organizirala velike zabave za veliko noč in noč čarovnic ter povabila celotno ekipo. "Hotela je, da bi se vsi počutili vključene. Globoko je ljubila svoja otroka. Nikoli nisem poznala nikogar, ki bi ji bil vsaj približno podoben. Neznansko hvaležna sem, da sem jo poznala."

V Wichiti rojena Kirstie Alley je obiskovala Univerzo v Kansasu, a je šolanje obesila na klin, potem ko se je preselila v Los Angeles in se posvetila filmski karieri. Tako kot njen prijatelj John Travolta je tudi ona že zgodaj stopila v vrste Scientološke cerkve, ki jo je bila vedno pripravljena tudi glasno zagovarjati.

Njena prva filmska vloga je bila v znanstvenofantastični klasiki Zvezdne steze 2: Khanov bes (1982), sicer pa je v njeni karieri treba omeniti še miniserijo Sever in jug (1985) ter filme Vas prekletih (1995), Sesuti Harry (1997) in Crkni, lepotica! (1999).

Med letoma 1970 in 1977 je bila poročena s svojo ljubeznijo iz srednje šole, med letoma 1983 in 1997 pa z igralcem Parkerjem Stevensonom. Leta 2010 je v nekem intervjuju komentirala, da bi, če bi se še tretjič poročila, "tipa najbrž pustila v 24 urah, ker bi ji prav gotovo poskušal kaj preprečiti ali prepovedati."