Zakonca Bergman sta bila zelo uspešen dvojec. Foto: AP
Zakonca Bergman sta bila zelo uspešen dvojec. Foto: AP

Zakonca Bergman sta slovela kot specialista za balade, poroča BBC. Podpisala sta se pod številne glasbene uspešnice za hollywoodske ikone, kot so že omenjena Barbra Streisand, Fred Astaire in Frank Sinatra.

Umrla je na svojem domu v Los Angelesu, s 96-letnim možem in hčerko ob strani.

Zakonca Bergman sta bila kar 16-krat nominirana za oskarje, trikrat pa sta kipec tudi osvojila: poleg za pesem The Way We Were leta 1973 še leta 1968 za film pesem Windmills of Your Mind v filmu Afera Thomasa Crowna leta 1968 in za glasbo v filmu Yentl leta 1983. Ob tem sta prejela tudi več grammyjev in emmyjev, leta 1980 pa sta bila sprejeta tudi v Dvorano slavnih avtorjev glasbe.

Marilyn Bergman je utirala pot ženskam v filmski industriji in je bila leta 1985 tudi prva ženska, ki so jo izvolili za predsednico ameriškega združenja skladateljev, avtorjev in izdajateljev.

Glasba je bila pomemben njenega življenja že od rane mladosti. Medtem ko je obiskovala newyorško srednjo šolo za glasbo in umetnost, je pogosto igrala klavir za tekstopisca Boba Russlla, ki jo je spodbujal, naj postane poklicna avtorica glasbe. A njen vstop v svet pisanja besedil je povezan z zelo bolečim poglavjem njenega življenja: na kolidžu je namreč padla po stopnicah in si zlomila obe rameni. Ker ni mogla ne pisati ne igrati klavirja, je začela besedila snemati na kasetnik.

Čeprav sta z možem Alanom v New Yorku odraščala drug blizu drugega, dejansko sta se tudi rodila v isti porodnišnici, se nista srečala, dokler se nista preselila v Los Angelesu. Marilyn se je tja preselila v sredini 50. let prejšnjega stoletja, potem je začela kot tekstopiska sodelovati z Lewom Spenceom, s katerim je sodeloval tudi Alan. Leta 1958 sta se poročila, njuna hči Julie Bergman Sender je filmska producentka, še piše BBC.