Sally Kellerman (1937-2022). Foto: AP
Sally Kellerman (1937-2022). Foto: AP

Sally Kellerman je umrla zaradi srčnega popuščanja v četrtek v 85. letu starosti na svojem domu v losangeleškem predelu Woodland Hills, je po pisanju Associated Pressa (AP) sporočil njen menedžer in publicist Alan Eichler.

Sally Kellerman v vlogi Margaret
Sally Kellerman v vlogi Margaret "Hot Lips" Houlihan. Foto: IMDb

Igralka je imela za sabo več kot 60-letno kariero tako na filmu kot televiziji. Poleg Masha je igrala še v filmih Roberta Altmana, kot so Brewster McCloud iz leta 1970, The Player iz leta 1992 in Ready to Wear iz leta 1994.

Medicinska sestra med nagajivimi zdravniki
Nedvomno pa se je v zgodovino najbolj zapisala z vlogo v vojaški komediji Mash, ki se odvija med korejsko vojno. Upodobila je medicinsko sestro Margaret "Hot Lips" Houlihan, ki je morala shajati z nagajivimi zdravniki. Z enim izmed njih, majorjem Frankom Burnsom, ki ga je upodobil Robert Duvall, ima burno ljubezensko afero. Vzdevek hot lips (vroče ustnice) ji je prinesla scena, ko od njega zahteva, da jo poljubi na "vroče ustnice", saj so njun dialog na skrivaj prenašali po zvočnikih vojaškega tabora.

V televizijskem intervjuju leta 1970 je dejala, da je Altman potegnil najboljše iz nje: "To je bila zelo osvobajajoča, pozitivna izkušnja. Prvič v življenju sem tvegala in nisem se obremenjevala glede ničesar."

Film Mash je bil nominiran za pet oskarjev, vendar je bila njena nominacija za najboljšo stransko igralko edina igralska oskarjevska nominacija, čeprav sta ob Sally Kellerman poleg Duvalla igrala tudi Donald Sutherland in Elliot Gould.

Plakat za film Mash. Foto: IMDb
Plakat za film Mash. Foto: IMDb

Po velikem uspehu Altmanovega filma je nastala še televizijska serija Mash z 11 sezonami, ki so jo snemali med letoma 1972 in 1983. V seriji je v vlogi Margaret Houlihan nastopila Loretta Swit, ki je bila nadvse podobna Sally Kellerman.

Sprva zapisana džezovskemu petju
Sally Clare Kellerman se je rodila leta 1937 v Long Beachu v Kaliforniji, vendar se je družina že v njenem otroštvu preselila v Los Angeles, kjer je nato obiskovala srednjo šolo v Hollywoodu. Njeno prvotno zanimanje je bilo džezovsko petje, z 18 leti je že podpisala pogodbo z založbo Verve records. A se je nato odločila za igro in dolgo ni objavila nobene glasbene izdaje. Leta 1972 je izdala svoj prvi album Roll With the Feeling, občasno jo je bilo mogoče slišati peti tudi v filmskih vlogah. Leta 2007 je izdala svoj zadnji album, naslovljen preprosto Sally.

Ko je še obiskovala mestni kolidž v Los Angelesu, se je udeležila tečaja igre in nastopila v odrski produkciji Look Back in Anger ob sošolcu Jacku Nicholsonu in več drugimi prihodnjimi filmskimi zvezdami.

Vloge v slavnih televizijskih serijah
Na začetku igralske kariere je večinoma delala na televiziji, med drugim je leta 1962 odigrala glavno vlogo v filmu Cheyenne, gostovala je tudi v serijah, kot so znamenite The Twilight Zone, The Outer Limits, The Alfred Hitchcock Hour in Bonanza. Njen nastop v prvotnem pilotu Star Trecka , kjer je odigrala vlogo dr. Elizabeth Dehner, si je prislužil kultni status med oboževalci.

Posnetek iz leta 1994, na katerem je v družbi Roberta Altmana, Jacka Lemmona in Lauren Bacall. Foto: AP
Posnetek iz leta 1994, na katerem je v družbi Roberta Altmana, Jacka Lemmona in Lauren Bacall. Foto: AP

Ob boku velikih igralskih imen
V letih po Mashu je večinoma igrala v filmih, med drugim v Last of the Red Hot Lovers leta 1972 in Rafferty and the Gold Dust Twins leta 1975, v obeh je nastopila ob Alanu Arkinu. Leta 1973 je z Jamesom Caanom nastopila v filmu Slither, leta 1979 v A Little Romance z Laurenceom Olivierjem in leta 1980 v Foxes z Jodie Foster. Leta 1986 je ob Rodneyju Dangerfieldu zaigrala v vlogi profesorice na kolidžu v komediji Back to School.

Tudi po napolnjenem 80. letu starosti je bila še zmeraj dejavna pred kamero, med drugim je igrala v humoristični seriji Decker s Timom Heideckerjem, upodobila pa je tudi mamo komika Marka Marona v njegovi seriji Maron. Leta 2014 je bila nominirana za nagrado emmy za svojo ponavljajočo se vlogo v limonadi The Young and the Restless, ki jo snemajo vse od leta 1973.

Sally Kellerman je bila med letoma 1970 in 1972 poročena s televizijskim producentom Rickom Edelsteinom, od leta 1980 in do njegove smrti v letu 2016 pa s filmskim producentom Jonathanom D. Kraneom. Igralka je za sabo pustila sina Jacka in hčer Claire.