Veronica Forque (1. december 1955–13. december 2021). Foto: EPA
Veronica Forque (1. december 1955–13. december 2021). Foto: EPA

Veronico Forque, ki je 1. decembra dopolnila 66 let, so v ponedeljek našli mrtvo na njenem domu v Madridu.

Foto: AP
Foto: AP

Prejemnica štirih nagrad goya
Leta 1994 je za vlogo v črni komediji Kika prejela nagrado goya za najboljšo glavno žensko vlogo. Goye so najpomembnejše španske filmske nagrade. Zaigrala je tudi v Almodovarjevih filmih Kaj sem storila, da sem si to zaslužila? (1984) in Matador (1986). Leta 1988 je prejela kar dve goyi – tako za glavno kot tudi stransko vlogo. Glavno vlogo je odigrala v komediji Veselo življenje Fernanda Coloma, stransko pa prav tako v komediji Mavri in kristjani Luisa Garcie Berlange.

Veronica Forque se je rodila v umetniški družini: njena mati je bila pisateljica Carmen Vazquez-Vigo, oče filmski ustvarjalec Jose Maria Forque, starejši brat pa filmski režiser Alvar Forque. Sprva se je sicer odločila za študij psihologije, a se je pri 17 letih prepisala na študij dramske igre. Najraje je igrala vloge na preseku med smešnim in nežnim, osuplim in vehementnim.

Priljubljena sodelavka španskih filmarjev
Sodelovala je z nekaterimi najpomembnejšimi režiserji španske kinematografije, poleg Almodovarja še z Luisom Garcio Berlango in Antoniem Mercerom, piše na spletni strani španskega ministrstva za kulturo.

Veronica Forque s preostalimi člani žirije (manjka predsednica Anjelica Huston) v San Sebastianu leta 2006. Foto: EPA
Veronica Forque s preostalimi člani žirije (manjka predsednica Anjelica Huston) v San Sebastianu leta 2006. Foto: EPA

Leta 2006 je bila v žiriji 53. filmskega festivala v San Sebastianu, na katerem je Jan Cvitkovič za film Odgrobadogroba prejel nagrado za novega režiserja altadis.

Nastopala je tudi v gledališču in na televiziji, nazadnje v zvezdniški različici kuharske oddaje MasterChef Celebrity. Leta 2018 je v domovini dobila življenjsko nagrado za ogromen prispevek k španski kinematografiji.

Duhovita ženska in zelo dobra sodelavka
Antonio Banderas
, ki je ob njej igral v filmu Matador, je kmalu zatem, ko je prišla v javnost novica o njeni smrti, zapisal na Twitterju: "Zbogom, Veronica Forque. Z njo sem delal pred nekaj leti in spominjam se prijazne, dušne ženske in zelo dobre sodelavke."

Kot je sporočila policija, si je igralka sama vzela življenje, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Klic v stiski

Če čutite hudo duševno stisko ali imate samomorilne misli, poiščite strokovno pomoč v organizacijah, ki ponujajo neposredno pomoč.

Lahko se obrnete na svojega osebnega zdravnika ali na:
112 – Center za obveščanje (za takojšnjo nujno pomoč)
116 123 – Zaupni telefon Samarijan in Sopotnik (24h/dan)
116 111 – TOM – telefon za otroke in mladostnike (vsak dan med 12. in 20. uro)
01 520 99 00 – Klic v duševni stiski (vsak dan med 19. in 7. uro zjutraj)
031 233 211 – Ženska svetovalnica – krizni center (24h/dan)
Pomoč za mlade na spletni strani To sem jaz.