Dom, subtilna zgodba o življenju, stiskah in upanju balkanskih delavcev v Sloveniji, je na festivalu dokumentarnega filma Underhill v Črni gori prejel nagrado regrat za najboljši film v regionalni sekciji. Foto: Vertigo
Dom, subtilna zgodba o življenju, stiskah in upanju balkanskih delavcev v Sloveniji, je na festivalu dokumentarnega filma Underhill v Črni gori prejel nagrado regrat za najboljši film v regionalni sekciji. Foto: Vertigo
Houston, imamo problem!
Na festivalu dokumentarnega in kratkega filma v Prizrenu se trenutno predstavlja tudi dokumentarec Žige Virca Houston, imamo problem!, ki ga je pred tem lahko videlo občinstvo Traverse City Film Festivala. Tega je v rodnem Michiganu ustanovil ameriški dokumentarist Michael Moore. Foto: houstonfilm

Predstavitve na tujih festivalih so bile uspešne tudi za film Vsi smo tu že od nekdaj, s katerim so Peter Cerovšek, Neža Grum in Matevž Jerman slavili na albanskem festivalu Balkan Film Food. Med študentskimi deli je bila uspešna Maja Križnik.

Pevčev kritiško hvaljen film Dom je v Črni gori prejel nagrado regrat za najboljši film v regionalni sekciji. Žirija festivala Underhill, ki so jo sestavljali Tamara Drakulić, Dušan Kasalica in Igor Bezinović, je o filmu zapisala, da z "veščim prepletanjem več narativnih linij na preprost način predstavi položaj delavca in vrednost človeka v sodobni družbi".

Gre za drugo mednarodno nagrado za dokumentarec, ki je nastal v produkciji Vertiga ob finančni podpori Slovenskega filmskega centra (SFC). Na festivalu ZagrebDox so ga nagradili s priznanjem Movies that Matters. Film je prepričal tudi na domačem prizorišču - na lanskem Festivalu slovenskega filma v Portorožu so ga nagradili z vesno za najboljši dokumentarni film, prav tako pa je prejel nagrado občinstva.

Slovenski film v Prizrenu
Pevčev film se trenutno predstavlja na festivalu dokumentarnega in kratkega filma v Prizrenu na Kosovem, kjer je bil skupaj z dokumentarcem Žige Virca Houston, imamo problem!, ki so ga finančno podprle Hrvaška, Nemčija, Katar in Slovenija, uvrščen v tekmovalno sekcijo Balkan Dox. Virčev dokumentarec je v Prizren pripotoval iz ZDA, kjer je bil prikazan na festivalu Traverse City Film Festival, ki ga je v rodnem Michiganu ustanovil ameriški dokumentarist Michael Moore. Leta 2014 se je kot prvi slovenski režiser na festivalu, ki poteka pod motom Samo odlični filmi, predstavil Matjaž Ivanišin s Karpopotnikom.

O prastarem strahu pred neznanim
Kot rečeno, se je za Petra Cerovška, Nežo Grum in Matevža Jermana uspešno sklenil festival Balkan Film Food, na katerem so s filmom Vsi smo tu že od nekdaj slavili v sekciji eksperimentalnih filmov. Na Dnevih hrvaškega filma, v sklopu katerih so film predvajali konec aprila, so ga pospremili z besedami: "Strah je najstarejša in najmočnejša človeška emocija. Najstarejša in najmočnejša vrsta strahu pa je strah pred neznanim." V kategoriji študentskih kratkih filmov so nagradili film Male ribe režiserke Maje Križnik.