Ustvarjalka vladarjev, dansko-ameriški dokumentarni film

Ameriška umetnica, dokumentarna fotografinja in avtorica dokumentarnih filmov Lauren Greenfield je namreč lani posnela dokumentarec o Imeldi Marcos, leta 1929 rojeni vdovi nekdanjega filipinskega diktatorja Ferdinanda Marcosa.

Film Ustvarjalka vladarjev po besedah njegove avtorice "ostrejšo sliko pridobi z malo znanim podatkom o Imeldini zapuščini – otoku, katerega prebivalce je izselila za safari park z uvoženimi afriškimi živalmi. Zgodba o mučnem životarjenju zanemarjenih živali danes služi kot simbol bede filipinskega naroda, prisiljenega v spoprijemanje z večdesetletno dediščino korupcije."

Imeldin mož je z diktaturo vladal med letoma 1965 in 1986, dandanes pa se Filipinom obeta vnovični vzpon Marcosovih, ki so med vladavino nakradli in državi odtujili na milijarde dolarjev. Pravzaprav se v državi pod zdajšnjim vodenjem Rodriga Duterteja, ki je na oblasti od leta 2016, dogajata revizija zgodovine in politična rehabilitacija Marcosovih, ki jih kritična opozicija v kratkem vidi znova na oblasti.

Imeldin pogled nazaj in naprej
Dokumentarec, ki je nastal v dansko-ameriški koprodukciji, si je za zvezdnico vzel prav Imeldo, tako rekoč mater naroda, ki v svojih grandioznih blodnjah o lastni veličini ni sposobna trohice kritičnega mišljenja, še posebej takrat, ko je govora o nekdanjem diktatorju.

Nekaj tragikomičnega je v njenem razglabljanju o filipinski preteklosti in sedanjosti, hkrati pa veliko nevarnega, saj je sposobna z darežljivimi denarnimi donacijami vplivati na rezultate volitev, so v Kinodvoru zapisali v napovedi filma, ki je bil del programa letošnjega Festivala dokumentarnega filma.

Imelda je kot revna dvajsetletnica postala mis Manile in takrat je zanjo prvič slišal kongresnik Ferdinand Marcos. Po njenih besedah jo je po dvajsetih minutah poznanstva zaprosil za roko, po 11 dneh poznanstva sta bila poročena. Foto: IMDb
Imelda je kot revna dvajsetletnica postala mis Manile in takrat je zanjo prvič slišal kongresnik Ferdinand Marcos. Po njenih besedah jo je po dvajsetih minutah poznanstva zaprosil za roko, po 11 dneh poznanstva sta bila poročena. Foto: IMDb

Napenjanje moči za nadaljevanje vladavine dinastije
"Imelda, nekdanja prva dama, že kar groteskno napenja moči, da bi sinu Bong Bongu utrla pot najprej do položaja podpredsednika, ki seveda vodi k mestu predsednika države. V ta namen denarno podpira samega Duterteja, predsednika in krvnika Filipinov,
" pa beremo v napovedi filma na Televiziji Slovenija. Dokumentarec z izvirnim naslovom The Kingmaker tako razkriva precej uspešne poskuse padle dinastije Marcos, da bi vstala iz pepela in znova zavladala tej otoški državi.