Med številnimi
Med številnimi "grehi", ki jih oboževalci Georgeu Lucasu zamerijo v zvezi s trilogijo preddelov, je tudi to, da je zaradi nje presnel glas originalnega Bobe Fetta. Foto: AP
Jason Wingreen je bil marljiv igralec, ki je v karieri nanizal dolgo vrsto epizodnih vlog.

Jason Wingreen, ki je bil najbolj znan po vlogi krčmarja Harryja v CBS-ovi humoristični nanizanki All in the Family in seveda po glasu lovca na glave Bobe Fetta, je 25. decembra umrl na svojem domu v Los Angelesu. Star je bil 95 let.

Prav Wingreenov grozeči glas smo torej slišali izpod obtolčene čelade v znanstvenofantastični epopeji Imperij vrača udarec, ki je danes označena kot Epizoda V, sicer pa je drugi - in najvišje cenjeni - film v izvirni trilogiji Georgea Lucasa. (Mimogrede, Wingreen je na avdicijo prišel za vlogo Yode, a se je na koncu obrnilo drugače.)

Boba Fett sta bila v resnici dva igralca ...
Fett je tisti neusmiljeni plačanec, ki po zaslugi izdajalskega Landa Calrissiana (Billy Dee Williams) v kremplje dobi dragoceni plen - upornika Hana Sola (Harrison Ford). Čeprav ima lik pred kamero samo nekaj kratkih prizorov, je bil ljubiteljem sage od nekdaj silno pri srcu. Pri tem je treba vedeti, da je bil Wingreenov samo glas - stas mu je posojal Jeremy Bulloch.

... in pozneje še tretji
Wingreen v odjavni špici filma sploh ni bil naveden; šele leta 2000, ko je revija Star Wars Insider prva pisala o njegovi vlogi v kultni sagi, so mu začeli ljudje množično pošiljati pošto. Za DVD izdajo leta 2004 je George Lucas njegov glas zamenjal z glasom Temuere Morrisona, da bi bil bolj podoben glasu Fettovega očeta Janga Fetta, ki se pojavi v pozneje posnetih preddelih trilogije.

Wingreen je bil tudi redni gost v številnih ameriških TV-serijah; med drugim se je pojavil v originalni Zoni somraka ter v Zvezdnih stezah, pa tudi v Misiji: Nemogoče, Kojaku, Dr. Kildare, Možu iz gencije U.N.C.L.E in Seinfeldu.