Po besedah žirije Ivan gledalca pretrese že v prvem prizoru in pripoveduje brutalno zgodbo, ki gledalcu vzbudi fizično sodoživljanje junakinjinih notranjih stanj: izgubljenosti, naivnosti, potrebe po pripadnosti, njene izkušnje odraščanja brez družine. Foto: FSF
Po besedah žirije Ivan gledalca pretrese že v prvem prizoru in pripoveduje brutalno zgodbo, ki gledalcu vzbudi fizično sodoživljanje junakinjinih notranjih stanj: izgubljenosti, naivnosti, potrebe po pripadnosti, njene izkušnje odraščanja brez družine. Foto: FSF
Ivan je na 20. festivalu slovenskega filma osvojil šest nagrad, vključno z vesno za najboljši igrani celovečerni film in najboljšo žensko glavno vlogo, v kateri blesti Maruša Majer. Foto: FSF
Ivan
Ivan je zgodba o mladi mami, ki se mora postaviti za svojega otroka in proti njegovemu očetu, na katerega je obsesivno navezana. Foto: SFC/Marko Brdar

Osemčlanska žirija je letos izbirala še med filmoma Družinica v režiji Jana Cvitkoviča in Družina v režiji Roka Bička. Kandidata so izbirali Siena Krušič, Janez Stucin, Grega Mastnak, Radovan Mišič, Tomi Matič, Gašper Loborec, Gabrijela Fleischman in Urban Tarman.

Kot so žiranti še zapisali v utemeljitvi, Ivan "gledalca pretrese že v prvem prizoru in pripoveduje brutalno zgodbo, ki gledalcu vzbudi fizično sodoživljanje junakinjinih notranjih stanj: izgubljenosti, naivnosti, potrebe po pripadnosti, njene izkušnje odraščanja brez družine".

Prepričljiva igra Maruše Majer in drugih igralcev
Ivan pripoveduje zgodbo o mladi mami Mari, ki se mora postaviti za svojega otroka Ivana in proti njegovemu očetu Roku, človeku, ki ima veliko denarja in na katerega je obsesivno navezana. Vlogo Mare je prevzela Maruša Majer, ki po oceni strokovne žirije gledalca "brezkompromisno vodi skozi preobrazbo od odvisnega, naivnega, izgubljenega dekleta v žensko, ki se je zmožna spopasti z demoni iz otroštva in prevzeti odgovornost zase in za svojega otroka. Mara simbolno prereže popkovino s preteklostjo in naredi prvi korak v novo življenje; tokrat brez moškega partnerja, kajti zanjo je ta prej ovira kot podpora".

"Filmska pripoved je podprta s prepričljivo igro drugih igralcev, nevsiljivo masko, ki pričara realistično vzdušje, in fotografijo, ki nas intimno vodi skozi film in omogoča, da doživimo junakinjo od blizu," še beremo v utemeljitvi.

V vlogi Marinega partnerja nastopa Matjaž Tribušon, v filmu pa se v stranskih vlogah pojavi vrsta priznanih slovenskih igralcev. Med njimi Nataša Barbara Gračner, Mojca Funkl, Branko Šturbej, Polona Juh, Leon Lučev in Peter Musevski.

Ivan je na lanskem Festivalu slovenskega filma osvojil šest vesen, vključno s tisto za najboljši igrani celovečerni film in najboljšo glavno žensko vlogo, ter nagradi Art kino mreže Slovenije in Združenja slovenskih filmskih kritikov.

Režiser Burger z Alešem Čarom, Srdjanomom Koljevićem in Melino Pota Koljević podpisuje tudi scenarij filma. Ivan je nastal v produkciji Staragare in koprodukciji s slovenskim Tramal Films in hrvaškim Propeler film.

Končne nominirance za tujejezičnega oskarja bo izbrala Ameriška filmska akademija.

Ivan gre v boj za tujejezičnega oskarja
Ivan gre v boj za tujejezičnega oskarja