Sanremo zrisuje vprašanje, ali lahko globoka čustva spremenijo potek bolezni. Foto: Televizija Slovenija
Sanremo zrisuje vprašanje, ali lahko globoka čustva spremenijo potek bolezni. Foto: Televizija Slovenija
Sorodna novica Miroslav Mandić: "Zanima me ljubezen, ko v njej ni več elementa racionalnega"

Sanremo, ki je bil lanski kandidat za oskarja v kategoriji najboljši mednarodni celovečerec in smo ga pred nedavnim lahko videli na sporedu Televizije Slovenija, prinaša zgodbo Bruna in Duše, ki živita v domu starejših občanov. Občasno se srečujeta, skupaj preživljata čas, a vedno sproti pozabljata, da se poznata.

"V filmu se sprašujem, ali čustva lahko premagajo bolezen. Zanima me nenavadna atmosfera doma za starejše, ki niha med poetičnostjo in nekim višjim spoznanjem, povezanim s starostjo in otroškostjo, ki se človeku vrača v obdobju, ko sam ne more več skrbeti zase," ob filmu razmišlja režiser, s katerim se bodo pogovarjali tudi po projekciji v umetniškem kinematografu Toldi.

Film, v katerem v glavnih vlogah nastopata Sandi Pavlin in Silva Čušin, je imel svetovno premiero v uradnem tekmovalnem programu 24. mednarodnega filmskega festivala v Talinu. Uspešno je potoval po festivalih v Evropi in ZDA, režiser pa je letos prejel nagrado Štigličev pogled za režijo, ki jo podeljuje Društvo slovenskih režiserjev in režiserk.

Prasica, slabšalni izraz za žensko je na lanskem Festivalu slovenskega filma v Portorožu prepričal tako žirijo kot občinstvo. Foto: SFC/Saša Huzjak
Prasica, slabšalni izraz za žensko je na lanskem Festivalu slovenskega filma v Portorožu prepričal tako žirijo kot občinstvo. Foto: SFC/Saša Huzjak
Sorodna novica Tijana Zinajić: "Če ne ustrezaš pričakovanjem, hitro obveljaš za prasico"

Jutri bo projekcija filma Prasica, slabšalni izraz za žensko režiserke Tijane Zinajić, v katerem gledalec spremlja zgodbo mlade slikarke Eve (igra jo Liza Marijina), ki ji gre trenutno v življenju vse narobe. Znajde se v čudnem razmerju z mentorjem, najboljša prijateljica se seli v Berlin, za delo v knjigarni ne dobi plačila in vrh vsega ji tik pred 27. rojstnim dnevom že tri mesece izostaja menstruacija.

Film ima za seboj kar nekaj nagrad. Poleg vesne za scenarij, napisala ga je Iza Strehar, je film na 24. Festivalu slovenskega filma v Portorožu prejel še vesne za glavno žensko vlogo, stransko žensko vlogo, scenografijo, kostumografijo, celovečerni film in za naj film po izboru občinstva.

Dneve slovenskega filma bo sklenila projekcija filma Inventura scenarista in režiserja Darka Sinka. Film pripoveduje o Borisu Robiču (Radoš Bolčina), na katerega nekega dne po večerji, ko bere v svoji sobi, nekdo strelja skozi okno. Ko kriminalist Andrej čez čas ugotovi, da je Boris popolnoma nezanimiv človek za odstrel, policija preiskavo ustavi. Ker se Boris s tem ne more sprijazniti, začne iskanje potencialnih osumljencev in razočaran ugotovi, da ga sovraži več ljudi, kot si je mislil.

Sorodna novica Inventura: "Nenadejana komedija" je eden od najboljših domačih filmov leta

Na festivalu KRAFFT v Kranju je Bolčina za vlogo v filmu prejel zlato jabolko za posebne dosežke (najboljši igralec). Pred tem je prejel vesno za glavno moško vlogo na 24. Festivalu slovenskega filma v Portorožu, režiser Darko Sinko je prejel vesno za najboljšo režijo, film pa je prejel še posebno omembo Art kino mreže Slovenije.