To je že deseta mednarodna nagrada za Steakhouse, ki so jo podelili tik pred podelitvijo nagrade Prešernovega sklada “režiserki in avtorici animiranih filmov Špeli Čadež za režijo animiranega filma Steakhouse", so sporočili iz Slovenskega filmskega centra (SFC).

Sorodna novica Špela Čadež: "Opažam, da so domače nagrade v resnici pomembnejše od tujih"

V obrazložitvi nagrade, ki jo je spisal filmski režiser Marko Naberšnik, med drugim piše: "Animirana mojstrovina Steakhouse se v pripovedi loteva zelo zahtevne teme družinskega nasilja. Z uporabo tehnike multiplan nam pripravi zrezek, ki simbolizira zažgan, črn in z dimom obdan partnerski odnos. Osrednji osebi sta Franc in Liza, zakonca, ki se ne vidita več, saj ju ločuje gost dim, ki se vali iz pravkar do neprepoznavnosti zapečenega zrezka na krožniku."

Sorodna novica Film Steakhouse Špele Čadež nominiran v Hollywoodu

"Toliko pozornosti kratki film redko dobi"
V tekmovalnem programu najpomembnejšega festivala kratkega filma se je Špela Čadež predstavila že drugič. Prvič je to bilo leta 2017 s filmom Nočna ptica. Ob nagradi je režiserka povedala: "Zelo sem vesela posebne omembe z največjega svetovnega festivala kratkega filma. S Tino sva imeli priložnost festival obiskati v živo in videti na tisoče ljudi, ki polnijo dvorane od jutra do večera – toliko pozornosti kratki film redko dobi."

Tina Smrekar iz produkcije Finta, kjer so film producirali, pa je dejala: "Na festivalu v Clermont-Ferrandu smo sodelovali že s prejšnjim Špelinim filmom Nočna ptica, v razvojni fazi projekta pa sva tam leta 2019 predstavili Steakhouse. Pomembno je vedeti, da se je v tekmovalni program festivala letos prijavilo več kot 8000 filmov in kakršno koli priznanje v tej družbi pomeni nekaj zelo posebnega."

Film so soustvarile še animatorke Zarja Menart, Anka Kočevar in Clémentine Robach. Scenarij za film je napisal Gregor Zorc, glasbo sta ustvarila Tomaž Grom in Olfamož. Svojo festivalsko pot je film začel s premiero v Locarnu, v letu 2022 je tudi kandidat za nominacijo v kategoriji evropski kratki film pri evropskih filmskih nagradah, prav tako pa je tudi prvi slovenski animirani film, ki je nominiran v kategoriji za najboljši kratki animirani neodvisni film pri 49. Annie Awards (ASIFA-Hollywood).

Sorodna novica Glavna nagrada v Clermont Ferrandu za film Sestre režiserke Katarine Rešek – Kukle

V tekmovalni program sta se letos uvrstila dva slovenska kratka filma, poleg tega še animirano-dokumentarni film Babičino seksualno življenje (2021) režiserke Urške Djukić.

Na lanskem festivalu je glavno nagrado festivala (Grand Prix) v mednarodni selekciji prejel slovenski film Sestre režiserke Katarine Rešek – Kukle, ki nadaljuje svojo festivalsko pot in prejema nagrade.