Ekipi sta dogajanje na mostu snemali leta 2004. Foto: EPA
Ekipi sta dogajanje na mostu snemali leta 2004. Foto: EPA
Golden Gate Bridge
Včasih so kamere ujele samomorilca od skoka z mostu do padca v vodo.
Golden Gate Bridge
Omara na mostu je visoka le nekaj več kot meter, zdaj pa so obujena prizadevanja za njeno povišanje. Foto: EPA

Ameriški režiser je na obe strani slovitega mostu v San Franciscu postavil ekipi, ki sta v letu 2004 noč in dan snemali dogajanje na Golden Gate Bridgeu. Njihova naloga je bila posebno pozornost posvetiti vsem, ki so se nenavadno obnašali, in tako so posneli 23 od 24 samomorilcev, ki so se v smrt pognali z mostu. Šest od njih jih je Steel vključil v film Bridge, ki so ga premierno predvajali na festivalih Tribeca in San Francisco.

Še pred premierama in na njih se je pojavilo precej protestnikov, ki jih je motilo, da je Steel v svoj film vključil ljudi, ki niso vedeli, da se bodo znašli v filmu, poleg tega pa naj bi bilo neprimerno, da bodo gledalci lahko navzoči ob njihovi smrti. Režiser se brani, da so nad filmom ogorčeni le tisti, ki si filma niso ogledali, medtem ko naj ne bi slišal ene same pripombe od gledalcev.

Beg iz čustvenega pekla ...
Film odprejo skrivnostna glasba in kadri tri kilometre dolgega mostu. Prav kmalu dober meter visoko ograjo prepleta moški v kavbojkah in majici ter se požene v globino. Najbolj pretresljivi so prav prizori, v katerih se samomorilci vržejo z mostu, a vtis blažijo njihovi prijatelji in sorodniki, ki največkrat narišejo portrete ljudi z resnimi težavami.

Samomorilci, ki so se z mostu vrgli v smrt, so v režiserju zbudili asociacije na ljudi, ki so po terorističnih napadih na newyorška dvojčka ostali ujeti v gorečih nebotičnikih. Mnogo jih je takrat skočilo skozi okna, da bi tako ušli peklu v zgradbah. "Prepričan sem, da so tudi ljudje, ki so skočili z mostu, to storili v poskusu pobega - pobega pred svojim čustvenim peklom," je dejal režiser, ki je ob premierah pojasnil tudi, zakaj se je lotil tako občutljivega projekta. "Ideja filma je poskusiti pomagati ljudem in življenje reševati z ozaveščanjem ljudi," je dejal.

Opozorilo policistom
Da se Steel ni samo hvalil, bi lahko potrdili "nesojeni" samomorilci, ki so jih od skoka v globino odvrnili policisti, katerih delovno mesto je prav Golden Gate Bridge. Ekipi, ki sta most snemali, sta namreč vsakič, ko sta videli, da se kdo pripravlja na skok, o tem obvestili policijo. Isti policisti pa so zdaj zaskrbljeni, da bo prav okoli 10.000 ur posnetkov omogočilo razkritje skrivnosti glede varovanja na mostu.

Film, ki prinaša posledice
Prva posledica filma pa se je že pokazala: "filmski" samomori so uradnike spodbudili k sponzoriranju raziskave o tem, kako most narediti bolj varen in otežiti delo samomorilcem. Za to so si nekateri prizadevali že desetletja, ki so opozarjali predvsem na to, da bi morala biti ograja na mostu višja, a so jih uradniki vedno zavrnili zaradi finančnih, izvedbenih ali estetskih razlogov.