Roberto Saviano je večkrat poudaril, da je Camorra tudi evropsko vprašanje. Na fotografiji je prizor iz filma Gomora z igralcem Tonijem Servilloom (v sredini). Foto: EPA
Roberto Saviano je večkrat poudaril, da je Camorra tudi evropsko vprašanje. Na fotografiji je prizor iz filma Gomora z igralcem Tonijem Servilloom (v sredini). Foto: EPA
Roberto Saviano
Novinar Roberto Saviano že dve leti živi v skrivnem kraju in pod 24-urno policijsko zaščito. Foto: EPA

Venoso, ki je v filmu zaigral v vlogi šefa območja, je sicer stari znanec policije, saj je bil pred dvema mesecema aretiran že zaradi trgovine z mamili, zaradi česar ga je sodnik obsodil na dve leti dela na domu v Modeni. Z vzornim vedenjem so mu dovolili, da med prazniki obišče Caserto, tam pa ga je policija aretirala zaradi izsiljevanja mafijskega davka, t. i. pizza.

Gre že za tretjega člana igralske zasedbe italijanskega filma Gomora, posnetega po istoimenski knjižni uspešnici Roberta Saviana, ki pogumno razkriva grozljivo delovanje neapeljske Comorre. Najprej so aretirali filmskega šefa mafije, 53-letnega Bernardina Terracciana. Tudi on je bil aretiran zaradi suma izsiljevanja denarja za zaščito in povezanosti s klanom Casalesi, ki je del mafijske družine Camorra. Nato pa je policija prijela še Salvatoreja Fabbricina, prav tako domnevnega pripadnika neapeljske mafijske družine.

Znano je, da je režiser Gomore Matteo Garrone kar nekaj vlog v filmu, zgodba katerega se dogaja na območju Caserte blizu Neaplja, zaupal domačinom, ki najbolje poznajo mafijsko okolje.

V Neaplju razširjene piratske kopije filma
Zaradi groženj s smrtjo ostaja pod 24-urno policijsko zaščito še vedno avtor knjige Roberto Saviano, ki je v svojem delu očitno preveč natančno opisal delovanje Camorre. Jeseni je policija dobila celo namig, da naj Saviano ne bi dočakal božiča.

A kot kaže, krvavega mafijskega klana v Neaplju v Cannesu nagrajeni film vendarle ne moti toliko, kot bi pričakovali, saj so v glavnem mestu Kampanje piratske kopije DVD-jev filma prišle v prodajo, še preden je luč sveta ugledala uradna izdaja DVD-ja v začetku decembra. Policija domneva, da je za piratskimi kopijami filma prav Comorra, saj to pomeni pomembne redne prihodke mafijske družbe.

M. K.