Akademija je sprejela tudi druge novosti. Dve kategoriji oskarja za mešanje zvoka in montažo zvoka so združili v kategorijo oskarja za zvok oziroma ton. Foto: Reuters
Akademija je sprejela tudi druge novosti. Dve kategoriji oskarja za mešanje zvoka in montažo zvoka so združili v kategorijo oskarja za zvok oziroma ton. Foto: Reuters

To naj bi veljalo le letos za 93. podelitev oskarjev, ki se bo odvila 28. februarja 2021.

Sorodna novica Spike Lee je proti odpiranju kinodvoran v ZDA v obdobju epidemije

Razlog za odločitev je pandemija koronavirusa. Od sredine marca so v ZDA zaprli kinodvorane in preložili številne premiere novih filmov. Doslej je veljalo, da se mora film najprej vrteti najmanj sedem dni v kinodvoranah okrožja Los Angeles, da lahko pride v izbor za oskarja.

Po novih pravilih so v igri lahko tudi filmi, ki so to načrtovali, ampak zaradi virusa tega niso mogli izpeljati in se predvajajo na spletu. Ko se bodo kinodvorane znova odprle, bodo spet upoštevali stara pravila.

Kinodvorane naj bi začeli odpirati junija ali julija, vendar ne vsepovsod. Če se bo to zgodilo, pa je akademija sklenila, da ne bodo upoštevali le prikazovanja filmov v kinodvoranah Los Angelesa, ampak tudi New Yorka, Chicaga, San Francisca, Miamija in Atlante.

Akademija je sprejela tudi druge novosti. Dve kategoriji oskarja za mešanje zvoka in montažo zvoka so združili v kategorijo oskarja za zvok oziroma ton.

Okolju prijazna akademija
Na 94. podelitvi oskarjev leta 2022 ne bodo v igri filmi, ki se prikazujejo na DVD-jih, ker želi biti akademija bolj okolju prijazna. Vsi člani akademije bodo zdaj lahko glasovali za najboljši film v tujem jeziku že v prvem krogu, izvirna glasba pa bo morala biti izvirna najmanj 60-odstotno, da bo lahko prišla v izbor za oskarja za izvirno glasbo.