Kristalni globus bodo Cainu izročili na otvoritveni slovesnosti festivala. Foto: AP
Kristalni globus bodo Cainu izročili na otvoritveni slovesnosti festivala. Foto: AP

88-letnik, ki je nastopil v več kot stotih filmih, je poskrbel za nekatera nepozabna filmska doživetja. Prejel je domala vse nagrade in se v spomin vtisnil z vlogami, kot so vohun Harry Palmer v filmu Strogo zaupno Ipcress (1965), ženskar Alfie v istoimenski romantični komediji (1966), gangster Charlie Croker v filmu Italijanska misija (1969), frizer Milo Tindle v filmu Vohuna (1972) in konzul v Častnem konzulu (1983).

Bil je tudi univerzitetni profesor v filmu Vedoželjna Rita (1983), mož in ljubimec v drami Hannah in njeni sestri (1986), glasbeni menedžer Ray Say v filmu Tihi glas (1998), direktor sirotišnice v Hišnem redu (1999) in novinar Thomas Fowler v filmu Mirni Američan (2002). V zadnjih letih nas je najbolj ganil kot upokojeni dirigent v Mladosti (2015) režiserja Paola Sorrentina.

Dvakratni oskarjevec
Za Hišni red ter Hannah in njeni sestri je dobil oskarja za najboljšega igralca v stranski vlogi, nominiran pa je bil poleg tega še štirikrat.

Letos bo Caine na festivalu predstavil komično dramo Best Sellers (r. Lina Roessler), v kateri igra sitnega priletnega pisatelja na "poslednji knjižni turneji".

Michael Caine z ženo Shakiro leta 1978. Poročena sta že skoraj 50 let. Foto: AP
Michael Caine z ženo Shakiro leta 1978. Poročena sta že skoraj 50 let. Foto: AP

Nagrado predsednika festivala bo dobil češki režiser Jan Sverak, ki je s filmom Kolja (1996) domovini prinesel tujejezičnega oskarja, kot se je nagrada takrat še imenovala (danes je to mednarodni oskar).

Johnny Depp na lanskem festivalu v Zürichu. V času, ko igralca ameriški festivali ne zasipajo več s častmi, evropski pred tem očitno nimajo zadržkov. Foto: AP
Johnny Depp na lanskem festivalu v Zürichu. V času, ko igralca ameriški festivali ne zasipajo več s častmi, evropski pred tem očitno nimajo zadržkov. Foto: AP

Dobro leto za Deppa v Evropi
Festivala se bo med drugimi udeležil tudi hollywoodski zvezdnik Johnny Depp, nekoč znan kot pirat Jack Sparrow v franšizi Pirati s Karibov in kot zvezdnik cele vrstov Tima Burtona; v zadnjih časih je na naslovnicah predvsem zaradi obtožb zlorabe svoje nekdanje žene Amber Heard in s tem povezanih tožb. Zaradi nazornih podrobnosti, ki so prišle v javnost, je zvezdnik izgubil vsaj eno franšizno vlogo.

A vseeno. "V neverjetno čast nam je, da bomo na festivalu pozdravili ikono sodobnega filma," je v izjavo za javnost zapisal programski direktor Karel Och. "Gospoda Deppa že dolgo občudujemo in ga bomo z veseljem počastili." Od včeraj je znano tudi, da bo Depp dobil nagrado za življenjsko delo na festivalu v San Sebastianu, proti čemur je društvo španskih avdiovizualnih ustvarjalk že protestiralo.

Eden najstarejših in najpomembnejših evropskih filmskih festivalov
Festival bi moral potekati že julija, a so ga zaradi pandemije covida-19 prestavili na avgust.
Leta 2019 na festivalu Karlovi Vari prikazali okoli 500 filmov, med katerimi jih je kar 34 doživelo svetovno premiero. Prodali so 140.000 vstopnic, lanski pa je bil nato zaradi pandemije odpovedan.

Atlas ptic Olma Omerzuja v tekmovalnem programu 55. festivala v Karlovih Varih

Festival ima dolgo tradicijo: koluti se v Karlovih Varih vrtijo že od leta 1964. Odtlej so se na rdeči festivalski preprogi sprehodili številni zvezdniki, kot so Uma Thurman, Mel Gibson, Robert De Niro in Judi Dench.

Letos bo svetovno premiero na festivalu doživel tudi Atlas ptic, novi celovečerec slovenskega režiserja Olma Omerzuja. Njegove Zimske muhe so namreč leta 2018 v Karlovih Varih osvojile nagrado za režijo.

O filmih bo letos odločala žirija, v kateri sedijo danska dokumentaristka Eva Mulvad, poljska igralka Marta Nieradkiewicz, grški režiser Christos Nikou (režiser Sadežev pozabe!) in nemški filmski poznavalec Christoph Terhechte.

V imenu varnosti bodo letos vpeljali sistem posebnih zapestnic, brez katerih se ne bo dalo vstopiti na prireditveno območje; udeleženci jih lahko dobijo samo s covidnim certifikatom.