Glavna vloga v filmu Atlas ptic (v izvirniku Atlas ptáků) je pripadla češkemu igralcu Miroslavu Donutilu. Foto: Endorfilm
Glavna vloga v filmu Atlas ptic (v izvirniku Atlas ptáků) je pripadla češkemu igralcu Miroslavu Donutilu. Foto: Endorfilm

Celovečerni film v režiji Olma Omerzuja je naslovljen Atlas ptic in bo premierno prikazan 22. avgusta. V filmu sledimo starajočemu se lastniku tehnološkega podjetja (Miroslav Donutil), ki je vse življenje posvetil delu, zato ga zelo prizadene, ko stvari nenadoma začnejo pokati po šivih. Atlas ptic temelji na prepričljivi igri likov in posebni vrsti nežne ironije, s katero pokaže, da se moramo za ohranitev dostojanstva kdaj tudi osramotiti pred drugimi, so sporočili s Slovenskega filmskega centra (SFC).

Olmo Omerzu (1984). Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Olmo Omerzu (1984). Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Po letu festivalskega premora v Karlovih Varih
"Zelo sem vesel, da je prestižni filmski festival v Karlovih Varih uvrstil Atlas ptic v glavni tekmovalni program. Pred tremi leti sem tukaj prejel nagrado za najboljšo režijo (Zimske muhe), kar je bila pomembna odskočnica za nadaljnjo uspešno pot našega filma. Letošnja 55. jubilejna izvedba bo v številnih pogledih posebna. Po lanski pandemični prekinitvi bo festival zaživel v svoji prvotni obliki. Veselim se projekcij, odziva ljudi na naš film, pogovorov in živih reakcij, ki smo jih tako zelo pogrešali v zadnjem letu, saj jih nobena spletna platforma ni mogla nadomestiti," je povedal Omerzu, ki je scenarij za film napisal v sodelovanju s Petrom Pýcho.

Ob Miroslavu Donutilu nastopajo še Alena Mihulová, Martin Pechlát, Eliška Křenková, Vojtěch Kotek in Pavla Beretová. Direktor fotografije je Lukáš Milota, glasbo je napisala Monika Omerzu Midriaková, montažerka je Jana Vlčková, scenograf Antonín Šílar in oblikovalec zvoka Pavel Rejholec. Producent filma je češki Endorfilm, slovenski koproducent je Rok Biček iz produkcijske hiše Cvinger Film, preostali koproducenti filma so Češka televizija, Punkchart film, Melocoton Films in RTV Slovenija. Film je nastal s finančno podporo Češkega filmskega sklada, SFC-ja in Slovaškega avdiovizualnega sklada.

Prizor iz filma Patchwork z grško igralko Angeliki Papoulia. Foto: AMP Filmworks
Prizor iz filma Patchwork z grško igralko Angeliki Papoulia. Foto: AMP Filmworks

Materinstvo kot naravno stanje ali družbena prisila?
V program Vzhodno od zahoda se je uvrstil še en celovečerni igrani film s slovensko udeležbo, in sicer ciprsko-slovensko-izraelska koprodukcija Patchwork, ciprskega režiserja Petrosa Charalambousa po scenariju Janine Teerling. Protagonistki Chari družina pomeni vse na svetu, vendar včasih razmišlja o življenju brez nje. Ko se počasi spoprijatelji z mladim dekletom, se je prisiljena spoprijeti z bolečo preteklostjo in si odgovoriti na boleče vprašanje. "Je materinstvo naravno stanje brezmejne ljubezni in skrbi ali ideal, ki nam ga je vsilila družba?" so vsebino povzeli pri SFC-ju.

V celovečercu igrajo Angeliki Papoulia, Joy Rieger in Stella Fyrogeni. Direktor fotografije je Yorgos Rahmatoulin, za glasbo je poskrbel Christos Kyriakoullis, za montažo pa Stylianos Constantinou in Kyros Papavassiliou, scenografija je delo Lisa Tsouloupas. Pri zvoku sta sodelovala Sašo Kalan in Tom Lemajič iz Slovenije. Producent filma je ciprska produkcijska hiša AMP Filmworks, koproducenti filma so slovenska produkcijska hiša Perfo, zanjo Aleš Pavlin in Andrej Štritof, ter Transfax Film Productions iz Izraela. Tudi ta film bo na festivalu doživel svetovno premiero.

Na festivalu bosta na ogled še dve slovenski koprodukciji. V programski sklop Horizonti sta se uvrstila tudi Oaza srbskega scenarista in režiserja Ivana Ikića ter Sadeži pozabe grškega režiserja Christosa Nikoua.

Sorodna novica Na beograjskem festivalu zmagala slovenska manjšinska koprodukcija Oaza

Kaj pomeni biti živ, zaželen in ljubljen
V Oazi so varovanci Doma za otroke in mlade Sremčica s pomočjo večletnega procesa vaj in delavnic pridobivali igralske izkušnje. Celovečerec prinaša pretresljivo zgodbo o tem, kaj pomeni biti živ, zaželen in ljubljen, ter kako življenje vedno najde razpoke, skozi katere privre na plan. V glavnih odraslih vlogah vzgojiteljev nastopata Maruša Majer in njen hrvaški kolega Goran Bogdan. Ob njiju igrajo še Marijana Novakov, Tijana Marković, Valentino Zenuni, Milica Đinđić in Saša Strugar.

Oaza je srbsko-slovensko-nizozemsko-bosansko-francoska koprodukcija, pri nastanku katere je sodelovala slovenska produkcijska hiša Tramal Films ter producenta Miha Černec in Jožko Rutar. Glavni producent je srbska produkcijska hiša Sense, koproducenti so še nizozemski Kepler Film, francoski Les Films d’ Antoine in SCCA/Pro.ba iz BiH-a.

Celovečerec je doživel svetovno premiero na lanskem festivalu v Benetkah, kjer je prejel nagrado za najboljši evropski film. Pozneje je prejel še več nagrad, nazadnje nagrado grand prix v preteklem tednu na festivalu v črnogorskem Hercegnovem. Oaza se bo slovenskemu občinstvu predstavila oktobra na 24. Festivalu slovenskega filma (FSF) v Portorožu.

Sorodna novica Nagrade 31. Liffa: vodomec za film Sadeži pozabe Christosa Nikouja

Zmagovalni film zadnjega Liffa
Alegorična komična drama Sadeži pozabe pa je grško-poljsko-slovenska koprodukcija. Slovenska koproducenta sta tako kot pri filmu Patchwork Aleš Pavlin in Andrej Štritof iz produkcijske hiše Perfo, pri filmu pa v tonski postprodukciji sodelujejo še Sašo Kalan, Tom Lemajič in Rudi Jeseničnik. V filmu se znajdemo v svetu, ki ga je zajela pandemija, ki povzroči nenadno amnezijo. Protagonist Aris postane del posebnega programa, ki mu je pomagal zgraditi novo identiteto.

Scenarij za film sta napisala režiser Christos Nikou in Stavros Raptis, v njem pa igrajo Aris Servetalis, Sofia Georgovasili, Anna Kalaitzidou in Argiris Bakirtzis. Sadeži pozabe so premiero doživeli lani na beneškem filmskem festivalu, na 23. FSF-ju pa so prejeli vesno za najboljši zvok in vesno za najboljšo manjšinsko koprodukcijo, zmagal je tudi na lanskem 31. festivalu Liffe.

Letošnji filmski festival v Karlovih Varih na Češkem bo potekal med 20. in 28. avgustom.