Film je premiero doživel na zadnjem Liffu. Foto:
Film je premiero doživel na zadnjem Liffu. Foto:
Film je nastajal ob ameriški turneji skupine Laibach. Foto: Miro Majcen

Dokumentarec sledi ameriški turneji skupine leta 2004, ki je potekala neposredno po ameriških volitvah, ko je George W. Bush v predsedniški tekmi še drugič za las zmagal. Zaradi tega ima film poleg glasbenega tudi izjemno močen ideološki naboj, Podgoršek pa se z izdelkom približuje aktualnemu družbenokritičnemu filmu. Film se namreč ne osredotoča zgolj na dogajanje, ki se ožje navezuje na četrto ameriško turnejo skupine, ampak ima glasba celo postransko vlogo, saj se posveča predvsem upodabljanju stanja duha med Američani v času po ameriških predsedniških volitvah.

Tako je režiserju uspelo posneti dokument travmatičnega povolilnega razpoloženja v ZDA. Premierno je bil film predvajan že na zadnjem filmskem festivalu Liffe.

Četrti film po četrti turneji
Na svojo prvo ameriško turnejo Sympathy For The Devil Tour se je skupina Laibach podala leta 1989, naslednja (Kapital Tour) pa je sledila leta 1992. Po turneji Jesus Christ Superstars Tour leta 1997 so leta 2004 izvedli še celomesečno turnejo, ki je ponujala 15 koncertov. Ob sledenju četrte ameriške turneje je tako nastal tudi četrti dokumentarec o skupini Laibach, ki te dni končuje novo ploščo. Tej bo mogoče prisluhniti oktobra. Glasbeniki so zaposleni tudi s pripravo predelave Bachove Umetnosti fuge, ki bo premierno zaživela 1. junija na festivalu v čast J. S. Bacha v njegovem rojstnem mestu Leipzigu.


Od videospotov do dokumentarca
Sašo Podgoršek, ki se je rodil leta 1964 v Brežicah, je nase opozoril že s študentskim filmom Koza je preživela leta 1992, s katerim je zmagal na festivalu študentskih filmov v Münchnu. Režiser se je podpisal pod številne televizijske oddaje, reklamne in plesne filme, kot so Vrtoglavi ptič, Dom svobode, What are you going to do when you get out of here? Leta 1999 je posnel celovečerni film Temni angeli usode, z zasedbo Laibach pa je sodeloval tudi kot režiser nekaterih njihovih videospotov.