Spoznati se je mogoče z rapglasbo v Sloveniji, rudniškim škratom Perkmandeljcem in kemičarko, ki je s svojim odkritjem postala rešiteljica knjižnega gradiva.

Pisma iz Egipta (2010). Foto: SFC
Pisma iz Egipta (2010). Foto: SFC

Njeno zgodbo pripoveduje celovečerni dokumentarni TV-film Pisma iz Egipta, ki ga je leta 2010 posnela lani umrla scenaristka in režiserka Polona Sepe. V filmu osvetljuje resnične znanstvene dosežke kemičarke Jane Kolar, zaščitnice knjižnega gradiva, ki je odkrila metodo za učinkovito ohranjanje črnila na starih tekstih in slikah, ne da bi se izvirnik poškodoval. Delo Polone Sepe je vključeno tudi v otroški program, in sicer je na ogled kratki igrani animirani film Prdci – Vonj ljubezni (2006). V velikem in pomembnem mestu, na velikem in pomembnem sestanku, se nenadoma rodi majhen in smešen prdec.

V letu hip hopa (2010). Foto: Boris Petkovič
V letu hip hopa (2010). Foto: Boris Petkovič
Sorodna novica "Akcija Vsi (filmi) doma ne bi obstajala, če ne bi že leta prej razmišljali o možnosti izvedbe"

Med hiphoperje popelje film Borisa Petkoviča V letu hip hopa (2010). Dokumentarno-glasbeni film predstavlja rapovsko glasbo v Sloveniji od njenih nastankov do danes. V glasbenem delu se predstavijo vsi pomembnejši rapovski ustvarjalci v Sloveniji: Ico, Dalaj Eegol (Ali En), Simon Stojko Falk, Ezy-G, Ziebane, 6 Pack Čukur, Valterap, Murat & Jose, Doša, Klemen Klemen, Stekli psi, Tekochee Kru, Thug Connect, N'Toko, Pižama, Kosta, Trkaj, Zlatko in številni drugi.

Tu je še celovečerni dokumentarni TV-film Vse duše mojega telesa (2016) scenaristke in režiserke Erike Rossi, globoka in pretresljiva zgodba o 60-letni protagonistki Loreni Fornasir iz Pordenoneja in njeni mami Marii Antonietti. Zgodba o odnosu med dvema ženskama v odločilnem trenutku, ko ena umre, druga pa živi dalje.

Sklop kratkih filmov prinaša kratki igrani film Niko, ki ga je leta 2017 posnel Andrej Košak. Tragedija nas postavlja pred dilemo, kaj storiti z mladimi prestopniki, ko se izteče kazenski ukrep.

Pet slovenskih avtoric (2019). Foto: SFC
Pet slovenskih avtoric (2019). Foto: SFC

Kratki dokumentarni film Pet slovenskih avtoric (2019) režiserke Irene Gatej predstavi pesnice in pisateljice Anjo Golob, Natašo Kramberger, Anjo Mugerli, Katjo Perat in Ano Schnabl. V eksperimentalnem, plesnem kratkem igranem filmu Cirkulat (2016) scenarista in režiserja Matjaža Mraka pa nastopajo Tina Benko, Neža Jamnikar, Ema Križič, Borut Mlakar, Jelena Radojčić, Marija Rijavec, Boris Romih, Urša Rupnik, Sanja Spirić in Anica Uršič. Producent filma je Friendly production.

Perkmandeljc (2002). Foto: SFC
Perkmandeljc (2002). Foto: SFC

Perkmandeljc (2002) je animacija oziroma videospot, ki je nastal v sodelovanju s polka-pankovsko skupino Orlek. Režiser in animator igranega videospota je Dušan Kastelic. Pripoveduje o rudniškem škratu z nagajivo naravo. Je poznan in spoštovan prebivalec Zagorja, kjer živijo člani skupine Orlek in režiser. Producenta igranega videospota sta Bugbrain, Inštitut za animacijo, in produkcijska hiša Vertigo. Film so leta 2003 predvajali na filmskem festivalu Sundance.

Foto: SFC
Foto: SFC

Otroški sklop v tem paketu prinaša še tri kratke animirane filme. Prva dva, Potovanje na ladji Beagle – Ljubezen galapaške želve (2017) in Potovanje na ladji Beagle – Pasavec (2013), je režiral Jernej Lunder. Film Podlasica (2016) je režiral Timon Leder, producent vseh treh filmov je Invida.

Domači filmski ustvarjalci podarjajo v sodelovanju s SFC-jem, Bazo slovenskih filmov in Filmoteko, zavodom za širjenje filmske kulture, filme na ogled v času razglašene epidemije. Spored bogatijo vsak ponedeljek in četrtek, filmi pa so na povezavi bsf.si dostopni sedem dni.