V glavnih vlogah nastopajo Marko Mandić, Loup Abramovici in Nataša Matjašec Rošker. Foto: Lev Predan Kowarski/Zavod ZANK
V glavnih vlogah nastopajo Marko Mandić, Loup Abramovici in Nataša Matjašec Rošker. Foto: Lev Predan Kowarski/Zavod ZANK

Los Angeles Film Awards (LAFA) je mesečni izbor najboljših filmov, na njem lahko sodelujejo filmski ustvarjalci z vsega sveta. Obenem vsak mesec izberejo najboljši film, ki se lahko poteguje za naziv najboljšega filma LAFA leta. V januarju so za najboljši film razglasili Fire in Water v režiji Esther Artner in Julie Deffet, film režiserke Eme Kugler Človek s senco pa je bil nagrajen v dveh drugih kategorijah – za najboljši eksperimentalni film in najboljši narativni film.

Sorodna novica Ema Kugler: Kaj več si človek lahko želi, kot to, da ustvari svet po svoji podobi?

Film je bil predtem mednarodno nagrajen že dvakrat, na festivalu European Cinematography Awards v Amsterdamu in na mednarodnem festivalu umetniških filmov L'Age d'Or (LIAFF) v Kalkuti v Indiji, kjer vsak konec meseca prikazujejo "inovativna in vznemirljiva dela filmskih ustvarjalcev z vsega sveta". Na letošnjem, 22. festivalu slovenskega filma v Portorožu je prejel vesno za najizvirnejšo/najbolj eksperimentalno AV-delo.

Vsestranska umetnica Ema Kugler, ki se ukvarja s performansom, instalacijami, videom, filmom in gledališko kostumografijo, je film režirala, zmontirala, zanj napisala scenarij ter oblikovala sceno in kostume. V glavnih vlogah igrajo Marko Mandić, Loup Abramovici in Nataša Matjašec - Rošker. Glasbo filma podpisuje skladatelj Robert Jiša iz Prage, izvaja pa jo Simfonični orkester Radia Slovenija pod taktirko Marka Štryncla. Direktor fotografije je Lev Predan Kowarski, zvok je oblikoval Boštjan Kačičnik, digitalno postprodukcijo slike pa studio NuFrame. Kot je za MMC povedala avtorica filma, v njem "ni kadra, v katerem ni posega sodobne tehnologije, nekatere sekvence so pa kot celota narejene digitalno, 3D-animacije."

Umetnico odlikuje avtorski vizualni jezik. Foto: Lev Predan Kowarski/Zavod ZANK
Umetnico odlikuje avtorski vizualni jezik. Foto: Lev Predan Kowarski/Zavod ZANK

Po besedah režiserke je eno izmed vprašanj, ki se jih film loteva, vprašanje človeške reprodukcije oziroma vprašanje, kaj je tisto, kar sili človeka v reprodukcijo. Obenem pa govori o nezmožnosti biti, obstajati kot avtonomno, svobodno bitje. "Omejitev človeškega življenja je večna tema vseh mojih filmov, in če že nimam odgovora na to, kako to preseči, se trudim, da so vsaj podobe v filmu videti, kot da nimajo konca. In upam, da to daje filmu neko odprtost, nedorečenost, neko drugo narativnost podobe," je še orisala svoje filmsko ustvarjanje.

Ema Kugler je prejela več nagrad – za delo na področju multimedijske umetnosti nagrado zlata ptica, za filmsko ustvarjanje pa nagrado Prešernovega sklada, Župančičevo nagrado in več mednarodnih nagrad.