Grossmannov festival fantastičnega filma in vina prinaša peterico filmov v osrednjem tekmovalnem programu, poleg stalnice, kot je mala delavnica groze, pa v spremljevalnem programu tudi nekaj novosti. Foto: BoBo
Grossmannov festival fantastičnega filma in vina prinaša peterico filmov v osrednjem tekmovalnem programu, poleg stalnice, kot je mala delavnica groze, pa v spremljevalnem programu tudi nekaj novosti. Foto: BoBo
Častni gost festivala, ki mu bo tudi posvečena retrospektiva, bo Jan Harlan, dolgoletni producent in svak Stanleyja Kubricka.
Častni gost festivala, ki mu bo tudi posvečena retrospektiva, bo Jan Harlan, dolgoletni producent in svak Stanleyja Kubricka. Foto: EPA
Psi brezčasja
Letošnjo izdajo bo odprl slovenski film Psi brezčasja režiserja Mateja Nahtigala. Foto: Andrej Peunik
Grossmann
Dvanajsta izdaja festivala bo v Ljutomeru potekala od 12. do 16. julija. Foto: grossmann.si

Zaradi tega bosta na festivalu v sklopu Harlanove retrospektive na ogled tudi dve klasiki tega kultnega režiserja, med drugim Peklenska pomaranča in Izžarevanje, cineasta pa se bodo spomnili še s projekcijo filma Stanley Kubrick: življenje v slikah v Harlanovi režiji. V dokumentarnem filmu je podrobno predstavljeno Kubrickovo življenje in delo, o režiserju spregovori več njegovih sodelavcev, sorodnikov in ljudi, katerih poti so se prekrižale na začetku njegove kariere.


Podrobnejši program festivala najdete tukaj.

Grossmannov festival fantastičnega filma in vina se začenja naslednji teden. V torek, 12. julija, ga bo odprl slovenski film Psi brezčasja režiserja Mateja Nahtigala, zadnji zombiji pa bodo po Ljutomeru strašili 16. julija.

Po besedah programskega direktorja festivala Tomaža Horvata se letos niso toliko osredotočili na evropsko produkcijo, ampak bo festival ponudil tudi nekaj neevropskih filmov. Za hudega mačka, priznanje za najboljši celovečerni film festivala, se poteguje pet filmov - švedski film Sensoria, mehiško-ameriški film Scherzo Diabolico, avstrijski Napad irhastih zombijev, turški film Intervencija in koprodukcija več držav Čarovnica. Tekmovalni program za najboljši glasbeni dokumentarec, za hrupnega mačka, bo ponudil devet filmov, od tega tri slovenske. To so Novo mesto glasbe, Mlada nada in Odpadki druge generacije.

Peterica spregledanih po izboru Marcela Štefančiča, jr.
Za Slakovega hudega mačka se poteguje 16 kratkih filmov, v tekmovalnem programu Melies d'argent najboljših evropskih fantastičnih kratkih filmov pa bodo predstavili 15 del. Po Horvatovih besedah so kratkometražne filme izbrali izmed več kot 1.600 prijavljenih filmov. Programu Kino klopotec prinaša filme po okusu Marcela Štefančiča, jr. On je izbral pet celovečercev, ki so bili med domačimi filmi najbolj spregledani.

Več novosti prinaša spremljevalni program, ki bo stalnice, kot so mala delavnica groze, igralska delavnica in »zombie walk«, dopolnil z malo delavnico digitalnih posebnih učinkov in delavnico filmskega bojevanja. Na njej se bodo udeleženci naučili osnov bojnega premikanja in varnega padanja ter ravnanja z orožjem in obvladovanja nasprotnika.

O dostopnosti žanrskega filma v Sloveniji
Organizatorji napovedujejo tudi mednarodni simpozij o regionalnih koprodukcijah žanrskih filmov, s katerim želijo zastaviti smernice za ustanovitev nekakšne koproducentske tržnice, namenjene regionalnemu žanrskemu filmu. Simpozij bo povezal režiserje in producente ter predstavnike filmskih institucij in podprograma Media Ustvarjalne Evrope iz regije ter zahodne Evrope in sveta. Spremljevalni program prinaša še okroglo mizo Magična desetka žanrskega filma v Sloveniji, na kateri bodo spregovorili o dostopnosti žanrskega filma v Sloveniji.

Glasbeno spremljavo bodo letošnjemu filmskemu programu med drugim dajali Edo Maajka in Extreme smoke 57, v Galeriji Anteja Trstenjaka pa bo v času festivala na ogled razstava fotografij Toneta Stojka. Gre za podobe filmskih ustvarjalcev, ki jih je fotograf v objektiv svoje kamere ujel v sedemdesetih letih, med njimi Alfreda Hitchocka, Romana Polanskega, Gine Lollobrigide in Milene Dravić. Pester bo tudi vinski program, z osmimi vzorci bo sodelovalo sedem vinskih kleti.