Pandžabsko občinstvo torej (še) ne bo postavljeno pred
Pandžabsko občinstvo torej (še) ne bo postavljeno pred "Barbenheimer dilemo": prej videti Barbie ali Oppenheimerja? Foto: AP
Sorodna novica Barbie

Z vlade so potrdili, da bo film "pregledan", da pa pred premiero potrebuje zeleno luč regijskega odbora. Odbor je zadolžen za cenzuriranje filmskih prizorov, ki so navzkriž s pakistanskimi družbenimi, kulturnimi ali verskimi vrednotami.

"Film bomo pregledali, preden bo predvajan," je za britanski Guardian potrdil sekretar cenzorskega odbora v Pandžabu Farrukh Mahmood. Ni navedel nobenih prizorov, ki bi obveljali za sporne. Distribucijo enega najbolj promoviranih filmov letošnjega leta so prav tako že zamaknili na Srednjem vzhodu, med drugim v Združenih arabskih emiratih in Egiptu.

Vietnamce je zmotil zemljevid
Na začetku tega meseca so film prepovedali v Vietnamu, a tam s čisto specifičnim zadržkom: v enem prizoru v filmu se namreč pojavi zemljevid sveta, na katerem je sporno območje v Južnokitajskem morju prikazano kot del Kitajske, česar pa Vietnam ne sprejema.

Sorodna novica Vietnamski cenzorji zaradi spornega zemljevida prepovedali film Barbie

V filmu režiserke Grete Gerwig naslovno junakinjo igra Margot Robbie, njenega benignega, obožujočega prijatelja Kena pa Ryan Gosling.

Kaj je v Barbie sploh spornega?
Začasna prepoved filma je sprožila številne jezne odzive na družbenih omrežjih. "Slišim, da je Barbie prepovedana v Pakistanu? Film sem si ogledal včeraj in v njem ni dobesedno ničesar, kar bi se dalo prepovedati," je tvitnil eden od uporabnikov. "Nobenih kletvic. Nobene golote. Nobene obscenosti. Niti likov LGTBQ+ ni v filmu. Tematsko se film vrti okrog tega, da ženske lahko postanejo, kar hočejo ... Kar je najbrž grožnja temeljni strukturi naše družbe ..."

Prepovedali so lastnega kandidata za oskarja
Pakistan ima že uveljavljeno prakso prepovedovanja filmov, ki se ne skladajo s tamkajšnjo kulturo. Novembra je bil tam prepovedan domači, v Cannesu nagrajeni film Joyland, ki je bil obenem uradni pakistanski kandidat za mednarodnega oskarja. Uradni razlog za to je bil, da drama "krši pravila spodobnosti in moralnosti v družbi". V filmu se namreč pojavi lik poročenega Pakistanca, ki se zaplete v zvezo s transspolno žensko. Celovečerec je šel nato še v presojo nacionalnega cenzorskega odbora, ki je zanj sicer prižgal zeleno luč, a ga v Pandžabu, ki je provinca z največ prebivalci, tudi po tem niso predvajali.

Sorodna novica Kako se je slovenska igralka znašla na snemanju filma Barbie

Varuhi morale "se bojijo, da bo nedolžen film omajal vrednote ljudi"
Zakonski izvedenci v Pakistanu napovedujejo, da se bo cenzorski odbor še naprej uklanjal najbolj rigidnim verskim skrajnežem. "To je precej podobno prepovedi nagrajenega filma Joyland in je povsem arbitrarna odločitev. To je v nasprotju s svoboščinami, ki nam jih zagotavlja ustava. Samooklicani in samonastavljeni varuhi javne morale, ki sedijo v pandžabskem cenzorskem odboru, očitno mislijo, da lahko tako nedolžen film, kot je Barbie, zamaje vero in vrednote stotih milijonov ljudi, ki živijo v največji provinci v Pakistanu," je za omenjeni časnik komentiral odvetnik Osama Malik.

Leta 2019 je bil prepovedan domači film Zindagi Tamash, njegov režiser Sarmad Khoosat pa je bil obtožen blasfemije, kar je v Pakistanu lahko kaznovano s smrtjo. Najbolj ortodoksno versko stranko je zmotil prikaz bogaboječega moža, ki piše verske pesmi, potem pa ga zalotijo pri plesu na družinskem dogodku.