Igralka Eva Jesenovec je v filmu Ne bom več luzerka izgubljeno dekle v poznih dvajsetih, ki se začenja zavedati, kako težko je odrasti. Foto: SFC
Igralka Eva Jesenovec je v filmu Ne bom več luzerka izgubljeno dekle v poznih dvajsetih, ki se začenja zavedati, kako težko je odrasti. Foto: SFC
Festival se bo sklenil 15. septembra s tradicionalno podelitvijo vesen v portoroškem Avditoriju. Foto: Katja Goljat

Pred celovečernim je bil na sporedu še kratki film Versopolis režiserja Jana Cvitkoviča, na celotnem festivalu pa bo sicer do sobote prikazanih okoli 110 filmov.

Badjurova nagrada letos Štiglicu
Prvi dan je utripal tudi v poklonu zgodovini slovenskega filma: izročili so Badjurovo nagrado za življenjsko delo, in sicer scenaristu in režiserju Tugu Štiglicu, ki je med drugim režiral filma Poletje v školjki in Patriot, v desetletjih delovanja na RTV SLO pa še vrsto dokumentarnih, reportažnih, propagandnih in etnografskih filmov ter radijskih iger.

Štiglicu se bodo poklonili tudi z razstavo ter projekcijami treh njegovih celovečernih filmov za mladino Poletje v školjki I in II ter Tantadruj, s katerimi je pustil "trajno sled v slovenskem kulturnem prostoru". Podelitvi nagrade sta sledili letošnji uvodni premierni projekciji.

Vsakodnevno so od 11. ure dalje na programu pogovori z ustvarjalci, ki si jih lahko ogledate v živo na tej povezavi. Pogovore povezujejo Denis Valič, Tina Poglajen in Toni Cahunek.


Raznolikost žanrov in slogov
Kot pravi direktorica festivala Jelka Stergel, je največja značilnost letošnjega filmskega nabora raznolikost žanrov, slogov in tem, ki jih avtorji obravnavajo.

Osrednji slovenski filmski dogodek bo v šestih dneh ponudil pregled izbrane slovenske filmske produkcije igranih, dokumentarnih in animiranih filmov. V vseh sekcijah skupaj bo na ogled okoli 110 filmov, od tega se jih bo v tekmovalnem programu pomerilo 52, med njimi bo 16 celovečercev.

Avditorij Portorož: tradicionalno prizorišče
Tekmovalni program bo potekal v Glavni dvorani Avditorija Portorož, medtem ko si bodo obiskovalci lahko številne projekcije preglednega programa, mednarodnih koprodukcij in sekcije Posvečeno ogledali v razstavišču Monfort.

Tudi letošnji festival bodo spremljali strokovni filmski dogodki, med katerimi organizatorji izpostavljajo koprodukcijsko srečanje, ki bo potekalo v sodelovanju s Filmskim centrom Srbije, ter mednarodno strokovno usposabljanje za obetavne producente MAIA Workshop.

Podelitev Badjurove nagrade in zagon 21. FSF-ja
Podelitev Badjurove nagrade in zagon 21. FSF-ja