Vertigo, Slovenska kinoteka in Slovenski filmski center se z drevišnjo projekcijo ob 21.30 poklanjajo spominu na letos umrlega igralca Petra Musevskega, ki je v črno-belem filmu Kruh in mleko leta 2001 upodobil protagonista Ivana.

V film prelit najstniški spomin
Gre za prvi celovečerec Jana Cvitkoviča. V Benetkah so ga ovenčali z zlatim levom prihodnosti, bil pa je tudi slovenski kandidat za tujejezičnega oskarja. Cvitkovič je ob filmu zapisal, da so v njegovem kraju v 60. letih prejšnjega stoletja zgradili velik lokal, imenovan Taverna, ki naj bi služil delavcem, ki naj bi si tam po napornem delu privoščili subvencionirano kosilo, odigrali partijo šaha, se sprostili s kegljanjem in si privoščili kakšen kozarček. Z leti je prostor začel izgubljati prvotni namen, v njem so se začeli zbirati ločeni, osamljeni, tisti, ki se s svojimi bližnjimi niso razumeli, alkoholiki, nezaposleni in mladi, ki niso imeli kam drugam.

Ko je bil najstnik, je nanj naredil močan vtis prizor, ko je družinski človek, ki ga je na videz poznal, okrog treh zjutraj obstal sredi lokala, popolnoma pijan in na tla nemočno spustil vrečko s štruco kruha in litrom mleka. Prizor ga je dolga leta spremljal v podzavesti, dokler se ni odločil po njem posneti filma.

Sorodna novica Poslovil se je igralec Peter Musevski

Peter Musevski je pri starosti 55 let umrl marca letos. Uveljavil se je kot izrazito karakterni igralec. V Prešernovem gledališču Kranj, kjer je bil od leta 2003 član ansambla pred tem je bil član ansambla novogoriškega gledališča ‒, so zapisali, da je nase opozori predvsem z realistično igro in z minimalističnimi izraznimi sredstvi.

"Človeško razgaljen v vsaki igralski upodobitvi posebej"
Velja tudi za enega najbolj cenjenih slovenskih filmskih igralcev. Zaigral je v številnih filmih, med drugim v filmih Damjana Kozoleta Rezervni deli in Delo osvobaja. Pred kratkim ga je bilo mogoče na velikih platnih videti v vlogi inšpektorja Berginca v filmu Vsi proti vsem Andreja Košaka. Njegova zadnja filmska vloga je bila letos v koprodukcijskem filmu Vinka Möderndorferja Zastoj.

Musevski je leta 2010 za umetniške presežke v vlogah zadnjih let prejel nagrado Prešernovega sklada. "Do sebe je neprizanesljiv, človeško razgaljen v vsaki igralski upodobitvi posebej. (...) Prav tisto, kar v svojih igralskih kreacijah zamolči, in način, kako zamolči, je resnica, podobna oni, ko spregovori. Preprosto začuti vrhunske umetniške presežke: skromnost, človeško toplino, srečo," je v utemeljitvi tedaj zapisala dramaturginja Mojca Kreft.