Johanu (igra ga Gregor Baković) gre vse narobe, ostane brez službe, žena ga pusti, nanj se zgrnejo finančne težave, celo poskus samomora se obrne drugače. Povsem drugačna je zgodba pevke na začetku uspešne poti, ki v intervjuju potoži, kako hudo je preobremenjena. Foto: Žiga Gašperin
Johanu (igra ga Gregor Baković) gre vse narobe, ostane brez službe, žena ga pusti, nanj se zgrnejo finančne težave, celo poskus samomora se obrne drugače. Povsem drugačna je zgodba pevke na začetku uspešne poti, ki v intervjuju potoži, kako hudo je preobremenjena. Foto: Žiga Gašperin
Vaje v objemu
Metod Pevec se v filmu Vaje v objemu vrača k dvema temama, ki sta stalnici njegovih filmov - plesu, ki se je iz posameznega prizora razširil v osrednje izhodišče zapleta, in medčloveškim odnosom. 'Vse se zgodi, ko se spustimo v odnose, razmišlja režiser. Sreča in nesreča. Ljubezen in sovraštvo. Zato so v odnosih skrite najlepše zgodbe.' Foto: Emotionfilm
Srečen za umret
Matevž Luzar je nagrajen za scenarij za film Srečen, v katerem pripoveduje o upokojenem učitelju glasbe, ki se umakne za mirno preživljanje jeseni življenja, a se zgodi ravni obratno in ga prvič zares začne živeti. Foto: FSF
Dolge počitnice
Damjan Kozole je z dokumentarcem Dolge počitnice kritike osvojil že po premieri, zdaj je prepričal že žirijo Festivala slovenskega filma. Foto: FSF
Nagrajenci Festivala slovenskega filma

Film, ki je nastal pod okriljem Igranega programa TV Slovenija, je žirija izbrala za najboljši igrani celovečerec festivala, nagrado je ekipi prinesel tudi Gregor Baković, ki je prepričal v glavni vlogi poštenega Johana. Za stransko moško vlogo je nagrajen Branko Đurić - Đuro (žirija v njem prepoznava inovativnost), film pa je nagrajen še za najboljšo montažo - priznanje prejmeta Jurij Moškon in Milan Milošević. Kot pravi član žirije Mitja Okorn, je Hvala za Sunderland tisti film, iz katerega jim je največ ostalo v spominu, najbolj jih je zabaval in se jih dotaknil.


Igralski dvojec, ki se dopolnjuje
Vesno za najboljšo režijo je prejel Metod Pevec za dramo o odnosih Vaje v objemu (tudi tu je RTV Slovenija večinski koproducent, sodelovala pa je s produkcijsko hišo Vertigo).

Uroš Fürst
si z Bakovičem deli nagrado za najboljšo moško vlogo, in kot pravi članica žirije Zvezdana Mlakar, je Fürst izjemno moderen v tem, kako vlogo ponotranji, medtem ko je Baković izjemno subtilen in se mora lotevati močnejših tem. V Vajah v objemu, zgodbi o dveh parih, ki na plesnem tečaju tanga ugotovita, da se mnogo bolj ujamejo v nasprotnih kombinacijah, je kot najboljša igralka prepričala Jana Zupančič. Kot pravi žirant Demeter Bitenc, Fürst in Zupančičeva svojih vlog ne bi mogla ustvariti drug brez drugega.
Dogajanje v Portorožu za MMC spremlja Klavdija Kopina. Spremljate jo lahko na twitterju.

Najboljša stranska igralka je Marjuta Slamič za vlogo Phirav Pao v filmu Šanghaj, ki po besedah Bitenca nosi vso tragiko dogajanj, optimizem in bit.
Najboljši scenarij Matevžu Luzarju
Za najboljši scenarij je nagrajen Matevž Luzar za film Srečen za umret. Trenko-sladka pripoved o staranju, ki stereotipna prepričanja obrne na glavo in uči, da za življenje nikoli ni prepozno, je nagrajena tudi za najboljšo fotografijo, kostumografijo, scenografijo in ton, na mesto najboljšega pa so ga postavile tudi ocene gledalcev.
Najboljši med dokumentarnimi filmi, ki so letos dobili svojo sekcijo, so Dolge počitnice Damjana Kozoleta. Režiser, ki se je za konec tedna razveselil že štirih nagrad na filmskem festivalu v Gironi (za igrani film Slovenka), je v Portorožu prepričal z kritiško hvaljenim dokumentarcem o izbrisanih. V filmu preplete življenjske zgodbo treh ljudi, ki jih je politična odločitev odstranitve iz registra državljanov zaznamovala za vse življenje. Mitja Okorn je med dokumentarnimi pohvalil še film Jaz sem Janez Janša.
Najboljši animirani film je Pikapolonica hoče odrasti Miha Knifica, za glasbo je nagrajen Primoz Obržan za kratki film Jana Cvitkoviča Sto psov. Šanghaj režiserja Marka Naberšnika, ki je festival odprl, je nagrajen še za najboljšo masko, za katero je skrbela Mirjam Kavčič. Žirija je pohvalne besede namenila prejemniku vesne za najboljši kratki film Nad mestom se dani režiserja Blaža Završnika, ki ga je iz kategorije študentskih filmov celo "povzdignila" v kategorijo kratkih filmov. Najboljši študentski film je film Kekec, tri dni pred poroko režiserja Jake Šuligoja.

Bartlovi podelili Badjurovo nagrado
Še pred začetkom festivala so tradicionalno razglasili dobitnico Badjurove nagrade, ki jo je letos prejela kostumografka in pedagoginja Alenka Bartl. Edino veliko stanovsko nagrado v Sloveniji za delovanje na področju filma prejme za svoje izjemno avtorsko delo na področju filmske kostumografije, ki ga je ustvarila v nadvse plodnih 54 letih dela pri slovenskem filmu. Poleg omenjenih žirantov so o filmih presojali še filmska režiserka in scenaristka Hanka Kastelicova in direktor fotografije Valentin Perko. Festival je letos predstavil 66 naslovov, od tega jih je bilo 43 uvrščenih v tekmovalni program.

Nagrajenci Festivala slovenskega filma