Ameriška filmska akademija je nagrade prvikrat podelila leta 1929.  Foto: EPA
Ameriška filmska akademija je nagrade prvikrat podelila leta 1929. Foto: EPA

Znano je že, da bodo 93. oskarje podelili 25. aprila, torej z dvomesečnim zamikom. Po težkem letu zaradi pandemije filmska industrija upa na odmevno podelitev teh prestižnih kipcev.

Osrednji dogodek zabavne industrije
Čeprav so številke televizijskih gledalcev v preteklih letih padale, so oskarji še zmeraj dogodek v zabavni industriji, o katerem se največ govori. Glede na analitike Twitterja, objavljene leta 2014, so bili tviti o takratnih oskarjih deležni 3,3 milijarde ogledov. Med objavljenimi tviti je bil pred šestimi leti tudi selfie takratne gostiteljice podelitve Ellen DeGeneres in drugih zvezdnikov, ki je postal najbolj deljen tvit v zgodovini platforme.

Sorodna novica Producent aprilske podelitve oskarjev bo Steven Soderbergh

Soderbergh kot producent podelitve
Od začetka tega meseca je znano tudi, da bo Akademiji glede podelitve nagrad na pomoč priskočil režiser Steven Soderbergh, ki se ponaša s kar sedmimi oskarji. Mišljeno je, da naj bi Soderbergh zaradi pandemije covida-19 kot producent "na novo zasnoval" slovesno podelitev, pri čemer bo sodeloval s filmsko producentko Stacey Sher in Jessejem Collinsom, izkušenim producentom prireditev v živo.

Na tej točki je še vprašanje, ali bo podelitev torej potekala v živo, virtualno ali pa tako rekoč v hibridni obliki. Akademiji so pri pripravah na podelitev lahko v pomoč nekatere že izvedene virtualne podelitve nagrad, kakršni so bili denimo letošnji emmyji.

Sorodna novica "Evropski oskarji": Veliki zmagovalec danski film Nažgani

V Berlinu pa so ta mesec z neposrednim prenosom prek spleta podelili 33. evropske filmske nagrade, tradicionalno zadnje nagrade v letu. V stavbi Futurium so bili le gostitelji, nagrajencem pa so čestitali prek spleta. Predsednik Evropske filmske akademije (EFA) Mike Downey je razložil, da je trenutni pomen podelitve nagrad, "da pokažejo, da kino še živi", navaja BBC.

Sorodna novica Parazit: prvič v zgodovini na oskarjih zmagal mednarodni film

Južnokorejski fenomen Parazit
Oskarji sicer res pomenijo tudi večji zaslužek, vendar se ta vpliv pri prejemniku oskarja za najboljši film v zadnjem desetletju znižuje. Kljub temu pa so statistike analitičnega podjetja Comscore pokazale, da se je ogled Parazita južnokorejskega avtorja Bong Joon-Hoja na konec tedna po razglasitvi oskarjevskih nominacij povečal za 79 odstotkov. Kot še navaja BBC, lahko Parazit kot veliki zmagovalec prejšnjih oskarjev vpliva na tokratne nominacije. Akademija je namreč na letošnji podelitvi presenetila in za najboljšega prvič v zgodovini razglasila film v tujem jeziku.

Spremembe pri glasovalcih in nominacijah
Med glasovalci, ki bodo odločali o nominirancih, je več kot 800 novih imen, pri čemer je 45 odstotkov žensk, 36 odstotkov glasovalcev pa ni belopoltih. Akademija pa se je ob pandemični krizi odločila tudi, da bodo v igri za oskarje izjemoma tudi filmi, ki se predvajajo samo na spletu in niso doživeli projekcij na velikih platnih kinodvoran.

Pred podelitvijo oskarjev se ustvarjalci običajno udeležujejo zabav in fotografiranj ter se sprehodijo po rdečih preprogah drugod. Tega bo v prihodnjih mesecih veliko manj, tudi če se aprila zgodi fizična izvedba podelitve. Na posnetku z letošnje oskarjevske rdeče preproge sta Scarlett Johansson in njen takratni zaročenec, zdajšnji mož Colin Jost. Foto: EPA
Pred podelitvijo oskarjev se ustvarjalci običajno udeležujejo zabav in fotografiranj ter se sprehodijo po rdečih preprogah drugod. Tega bo v prihodnjih mesecih veliko manj, tudi če se aprila zgodi fizična izvedba podelitve. Na posnetku z letošnje oskarjevske rdeče preproge sta Scarlett Johansson in njen takratni zaročenec, zdajšnji mož Colin Jost. Foto: EPA