Vatikan se z dokumentarcem, ki je nastal v koprodukciji Vatikanskih muzejev in Vatikanske mestne države, v naslednjem letu prvič podaja v bitko za oskarje. Foto: EPA
Vatikan se z dokumentarcem, ki je nastal v koprodukciji Vatikanskih muzejev in Vatikanske mestne države, v naslednjem letu prvič podaja v bitko za oskarje. Foto: EPA
Papež Frančišek. Moja ideja umetnosti
Dokumentarec je posnet po istoimenski knjigi Papa Francesco. La mia ideja di arte (slov. Papež Frančišek. Moja ideja umetnosti), ki jo je leta 2015 napisala novinarka Tiziana Lupi. Foto: Amazon

Ste se kdaj spraševali, kako je umetnost videti skozi oči - in tudi z umom - vrhovnega duhovnega vodje Katoliške cerkve? Odgovor prinaša dokumentarni film, ki se posveča razmerju zdajšnjega papeža do umetnosti.

Vatikan se bo s prihajajočim dokumentarcem Papa Francesco. La mia ideja di arte (slov. Papež Frančišek. Moja ideja umetnosti) v naslednjem letu prvič podal v bitko za oskarje. 45-minutni dokumentarni film je nastal v koprodukciji Vatikanskih muzejev in Vatikanske mestne države.

Dokumentarec po knjižni predlogi
Film med drugim prinaša sporočilo, da naj bi bila za papeža Frančiška "umetnost povezana z njegovim sporočilom usmiljenja," je povedala direktorica muzejev Barbara Jatta na predstavitvi filma v Vatikanu. Dokumentarec temelji na knjigi iz leta 2015 italijanske novinarke Tiziane Lupi, ki je papeža izprašala glede njegove vizije umetnosti.

V skladu s papeževimi citati iz knjige se je v filmu znašlo deset vatikanskih umetnin, o katerih med drugim govori protagonist z rojstnim imenom Jorge Mario Bergoglio. Prek govorjenja o tem naboru umetniških del se v dokumentarcu razodeva papeževo razumevanje umetnosti. Film napovedujejo tudi kot "popotovanje skozi idealno umetnostno galerijo papeža Frančiška".

Tudi Wenders je kamero usmeril v papeža
Snemanja svojega dokumentarca s papežem - in ne le zgolj o njem - se je lotil tudi priznani nemški filmar Wim Wenders, film pa naj bi nosil naslov Papež Frančišek. Človek besede. V filmu, ki je še na stopnji produkcije, naj bi papež gledalca nagovarjal neposredno in mu tako povedal svojo zgodbo.

Napovednik (z angleškimi podnapisi) za dokumentarni film Papa Francesco. La mia ideja di arte si lahko pogledate spodaj.