Kratki animirani film Steakhouse Špele Čadež pa je na festivalu animiranega filma v Severni Ameriki dobil nagrado za najboljšo tehniko animacije.

"Zrezek že več dni leži v marinadi. Ponev je vroča. Franc je ravno prav lačen. Lizo pa so v službi presenetili z rojstnodnevno zabavo. Ji bo uspelo pravočasno priti domov?" so filmsko vsebino filma Steakhouse povzeli na SFC-ju. Foto: SFC

Zastoj so prikazali v tekmovalnem programu trinajstih celovečercev, Zbogom, Vesna pa med 17 kratkimi filmi, so sporočili s Slovenskega filmskega centra (SFC).

Film Zastoj scenarista in režiserja Vinka Möderndorferja, v katerem je zaigral tudi pokojni Peter Musevski, je svetovno premiero doživel maja na 49. mednarodnem filmskem festivalu FEST v Beogradu.

Möderndorfer je pred premiero filma povedal, da s filmom ustvarjajo "atmosfero med ljudmi, nekakšnega skupnega duha, skupno emocijo, ki nadgradi naše delo. Šele film pred dvorano gledalcev, ki se posvečeno in zbrano prepuščajo podobam, lahko nekaj premakne tudi v svetu, v katerem živimo."

Film Zastoj pripoveduje o srečanju dveh zakonskih parov z različnih polov družbene lestvice, ki na prvi pogled nimata ničesar skupnega. Nesreča in tragični dogodek pa ju v eni sami noči usodno združita in povežeta za vse življenje. Foto: Željko Stevanić
Film Zastoj pripoveduje o srečanju dveh zakonskih parov z različnih polov družbene lestvice, ki na prvi pogled nimata ničesar skupnega. Nesreča in tragični dogodek pa ju v eni sami noči usodno združita in povežeta za vse življenje. Foto: Željko Stevanić

V filmu poleg Musevskega v glavnih vlogah igrajo Mirjam Korbar, Uroš Fürst in Barbara Cerar. Producentka filma je Eva Rohrman, direktor fotografije Mitja Ličen, montažerja Andrija Zafranović in Jurij Moškon, dramaturg Blaž Lukan, scenograf Dušan Milavec, kostumografinja Alenka Korla, oblikovalka maske Mojca Gorogranc Petrushevska, oblikovalca zvoka Julij Zornik in Ognjen Popić, skladatelj Marjan Nečak.

Sorodna novica Svetovna premiera Möderndorferjevega filma Zastoj na beograjskem festivalu

Film bo imel slovensko premiero na 24. Festivalu slovenskega filma v Portorožu, še ta mesec ga bodo prikazali tudi na Mostarskem filmskem festivalu – festivalu filmskih igralcev in na mednarodnem filmskem festivalu v Sao Paulu v Braziliji. Film bo januarja 2022 začel pot po slovenskih kinematografih, so sporočili s SFC-ja.

Na festivalu v Aleksandriji, ki je potekal od 25. septembra do 2. oktobra, so posebno nagrado žirije namenili kratkemu filmu Zbogom, Vesna režiserke Sare Kern. V glavnih vlogah sta nastopili Pauline Aleynik in Emily Milledge. Sara Kern je ob režiji poskrbela tudi za scenarij, direktorica fotografije je Alex Cardy, montažerka je Hayley Miro Browne, oblikovalec zvoka Julij Zornik, kostumografinja Ashton Langdon, scenografinja Eleanora Steiner.

Film je bil premierno predstavljen na lanskem festivalu v Sarajevu, pred kratkim so ga prikazali na filmskem festivalu Balkan Panorama v Izmirju v Turčiji. Na lanskem 23. Festivalu slovenskega filma je prejel vesno za najbolj izvirno AV-delo.

Protagonistka filma Zbogom, Vesna je 10-letna Ema, ki mora po smrti mame v svoji razdrobljeni družini prevzeti vlogo odraslega, da bi zbližala problematično sestro in odtujenega očeta. Foto: Cvinger Film
Protagonistka filma Zbogom, Vesna je 10-letna Ema, ki mora po smrti mame v svoji razdrobljeni družini prevzeti vlogo odraslega, da bi zbližala problematično sestro in odtujenega očeta. Foto: Cvinger Film

Producent je Rok Biček, avstralski koproducenti pa Gal Greenspan, Sharlene George, Jim M. Wright in Michael Ciccone.

Sorodna novica Avtoportret: 59 sekund s Špelo Čadež

Na enem najpomembnejših festivalov animiranega filma v Severni Ameriki, ki je potekal v Ottawi med 22. septembrom in 3. oktobrom, pa je slavil kratki animirani film Steakhouse režiserke Špele Čadež, ovenčan z nagrado za najboljšo tehniko animacije. Žirija je o filmu zapisala: "Medtem ko so Jurija Norsteina imenovali za največjega mojstra tehnike multiplan kolažne animacije, menimo, da je seznamu treba dodati novo ime. Za predstavitev kompleksne zgodbe nas je analogna tehnika v filmu Steakhouse začarala in po našem mnenju odprla novo obdobje multiplan animacije."

V risbi in animaciji so poleg Špele Čadež sodelovali še glavne animatorke Zarja Menart, Anka Kočevar in Clementine Robach. Scenarij za film je napisal Gregor Zorc, glasbo sta ustvarila Tomaž Grom in Olfamož. Svetovna premiera filma Steakehouse je bila v tekmovalnem programu kratkih filmov letošnjega 74. filmskega festivala v Locarnu, kjer je prejel posebno omembo mladinske žirije.

Film nadaljuje festivalsko pot, med drugim se bo predstavil na mednarodnih filmskih festivalih Guadalajara v Mehiki, Sitges v španski Kataloniji in na 40. festivalu kratkih filmov v Uppsali na Švedskem. Slovensko občinstvo si ga bo lahko ogledalo na 24. Festivalu slovenskega filma, so še sporočili iz SFC-ja.