Iz filma A.P. Anno Passato. Foto: Slovenska kinoteka
Iz filma A.P. Anno Passato. Foto: Slovenska kinoteka

Gre za filme, ki so jih restavrirali kot del programa Sezona klasičnih filmov – Season of Classic Films v koordinaciji Zveze evropskih kinotek (ACE). Na ogled bodo po predstavitvi kinotečne sezone 2022/2023, ki bo v četrtek ob 19. uri.

Premierno bodo prikazali program slovenskih kratkih eksperimentalnih filmov, ki predstavlja izbor kratkih filmov različnih avtorjev, ki izhajajo iz tako imenovane amaterske, eksperimentalne, neparadigmatske, neinstitucionalne ali alternativne scene, njihovi avtorji so Vinko Rozman, Karpo Godina, Davorin Marc in Sulejman Ferenčak.

"Filmi s programa povečini izhajajo iz tradicije jugoslovanskih kinoklubov, v katerih so lahko avtorji razvijali svoj filmski izraz in svobodno ustvarjali brez intervencij državnih institucij," so zapisali ob programu.

Iz filma Vse se vrti. Foto: Slovenska kinoteka
Iz filma Vse se vrti. Foto: Slovenska kinoteka

Na programu bo Rozmanov Odmev in odziv iz leta 1965, ki ga opisujejo s Proustovim citatom, da "je za svetlobo in gibanjem še nekaj drugega« navdihnjena refleksija o filmski abstrakciji kot abstrahiranju čistega gibanja."

Temu bodo sledili filmi Karpe Godine. A.P. Anno Passato iz leta 1966 je nedialoški črno-bel poklon čutnosti plesa ter filmska vaja v ritmu in gibanju. V filmu Divjad pa vrtoglava kamera sledi dekletu po živahnih ljubljanskih ulicah. "Dve telesi, kozarci s pijačo in divja, strastna noč," pa so povzeli film Pes.

Davorin Marc je v filmu Vse se vrti, ki je prav tako del jutrišnjega sklopa, s tehniko praskanja in barvanja ter risanja ponavljajočih se vzorcev na že eksponiran filmski trak ustvaril animacijo, "kjer je skozi ekstazo barvih odtenkov in spreminjajočih se vzorcev poudarjena sama fizičnost filmskega nosilca – tako v sliki kot tudi v spremljajočem tonu, ki je ravno tako odraz 'nasilnega', a vendar ustvarjalnega akta odstranjevanja emulzijskega sloja s tehniko praskanja."

Serija Dislocirano tretje oko: Bismillah /v štirih stavkih/. Foto: Slovenska kinoteka
Serija Dislocirano tretje oko: Bismillah /v štirih stavkih/. Foto: Slovenska kinoteka

Film Pika. Poka. istega avtorja pa je po opisu Slovenske kinoteke "metastvaritev, ki nosi tavtološki naslov. Gledalcu so predstavljene pike, ki jih spremljajo zvočni poki. V minimalističnem slogu film izpostavlja temeljne elemente svoje eksistencialne narave. Subjekt filma je ravno njegova efemerna forma, ki kot taka lahko obstaja le v stanju superpozicije med filmskim nosilcem in sprejemnikom, izpostavljena skozi rapidne ekspozicije nepremičnih slik v igri svetlobe in teme ter tišine in zvoka."

Prikazali bodo še Rozmanovo Praško pomlad, ki je filmska beležka iz Prage leta 1969 in svojevrstna elegija za Jana Palacha ter praško pomlad.

Sulejmana Ferenčaka pa predstavljajo s serijo Dislocirano tretje oko: Bismillah /v štirih stavkih. "Vrtoglava štiridejanka na superosmički, ki se ob nekaj uročljivih tonih Dollarja Branda odvije skozi štiri različne smeri oziroma štiri različna gibanja kamere – izvajalec se zmeraj vrti v isto smer, kamera rotira na stativu dva metra od osi enkrat v smeri rotacije, drugič v nasprotno smer, tretjič iz kroga in četrtič v samo središče," so zapisali ob filmu.

Izbor slovenskih kratkih eksperimentalnih filmov bo med 9. in 11. septembrom na voljo tudi preko spleta na Bazi slovenskih filmov. Filme lahko brezplačno spremljate na naslednji povezavi.