Lavreatka Ema Kugler na filmskem snemanju. Foto: Jane Štravs
Lavreatka Ema Kugler na filmskem snemanju. Foto: Jane Štravs

Te stanovske nagrade na področju filmske in televizijske režije so petič po vrsti podelili predstavniki Društva slovenskih režiserjev (DSR).

Ob nagradi za življenjsko delo, poimenovani po režiserju in avtorju prvega slovenskega celovečernega igranega zvočnega filma Na svoji Zemlji Francetu Štiglicu, so nocoj podelili tudi dve enakovredni nagradi Štigličev pogled za izjemno režijo, in sicer Gregorju Božiču za izjemno režijo filma Zgodbe iz kostanjevih gozdov in Matjažu Ivanišinu za izjemno režijo za režijo filma Oroslan. Nagrade so avtorsko delo akademskega kiparja in režiserja Mihe Knifica, so sporočili iz DSR-ja.

Sorodna novica Letošnja Štigličeva nagrada v roke Eme Kugler, "estetinje per se"

Njeni filmi, primarno odsevi lepote
V Društvu slovenskih režiserjev v utemeljitvi nagrade pravijo, da je Ema Kugler estetinja sama po sebi. "Njeni filmi so primarno odsevi lepote, ki ji avtorica daje ultimativno veljavo. Lepota je na prvem mestu, zato so kadri njenih filmov izčiščeni vsega odvečnega. Ker deluje na polju nezavednega, se stalno giblje med erosom in tanatosom, med življenjem in smrtjo, svetlobo in temo," je zapisala komisija v sestavi Miroslav Mandić (predsednik), Sonja Prosenc (namestnica predsednika) in Darko Štante (član).

Scenarist in režiser letošnje podelitve je bil Luka Marčetić, večer pa sta povezovala igralka Doroteja Nadrah in Marčetić, glasbeni del večera je prevzel Samuel Blues.

Nagraditi želijo vse prevečkrat prezrte filmske umetnike
Slovenske režiserke in režiserji želijo z letnim podeljevanjem nagrad Franceta Štiglica za izjemne dosežke in za življenjsko delo na področju filmske in televizijske režije povečati prepoznavnost slovenskega filmskega ustvarjanja in nagraditi vse prevečkrat prezrte ustvarjalce te veje umetnosti.

Gostja v studiu: umetnica Ema Kugler, dobitnica Štigličeve nagrade za življenjsko delo