Nagrajeni ustvarjalci letošnjega velikega zmagovalca Na Zahodu nič novega: direktor fotografije James Friend (levo), producent Malte Grunert ter režiser Edward Berger, ki je prejel tudi bafto za najboljši prirejeni scenarij. Foto: AP
Nagrajeni ustvarjalci letošnjega velikega zmagovalca Na Zahodu nič novega: direktor fotografije James Friend (levo), producent Malte Grunert ter režiser Edward Berger, ki je prejel tudi bafto za najboljši prirejeni scenarij. Foto: AP

Protivojna drama Na zahodu nič novega, ki jo je pod okriljem Netflixa režiral Edward Berger po romanu Im Westen nichts Neues Ericha Marie Remarqueja, je bila tudi sicer favoritka večera. Ta najdražji nemški film, kar jih je Netflix doslej produciral, je prejel tudi bafto za najboljšo režijo, prirejeni scenarij, fotografijo (James Friend), najboljšo glasbo (Volker Bertelmann), najboljši zvok in najboljši film, ki ni v angleščini, piše Associated Press (AP).

Na zahodu nič novega je s 14 nominacijami ob filmu Prežeči tiger, skriti zmaj iz leta 2000, ki je bil deležen istega števila nominacij, postal film v neangleškem jeziku z največ nominacijami v zgodovini podeljevanja baft. Z osvojenimi kipci pa je podrl rekord med filmi v neangleškem jeziku in prehitel dosedanjo rekorderko, italijansko dramo o odraščanju Cinema Paradiso, ki je leta 1988 prejela pet baft.

Cate Blanchett, ki je nagrado prevzela s solzami v očeh, se je ob tem zahvalila svoji materi in režiserju Toddu Fieldu. V zahvalnem govoru je poudarila še, da je bilo to
Cate Blanchett, ki je nagrado prevzela s solzami v očeh, se je ob tem zahvalila svoji materi in režiserju Toddu Fieldu. V zahvalnem govoru je poudarila še, da je bilo to "izjemno leto za igralke. Biti med njimi je res nekaj posebnega." Foto: AP
Austinu Butlerju je vloga Elvisa prinesla bafto za najboljšega glavnega igralca. Foto: AP
Austinu Butlerju je vloga Elvisa prinesla bafto za najboljšega glavnega igralca. Foto: AP

Po štiri bafte sta odnesla irska črna komedija o propadlem prijateljstvu Duše otoka (The Banshees of Inisherin) in biografska drama Elvis. Austin Butler je za naslovno vlogo v Elvisu slavil kot najboljši igralec. Sicer je ta razkošni muzikal Baza Lurhmanna prejel še lovorike za igralsko zasedbo, kostumografijo (Catherine Martin) ter pričeske in ličenje. Cate Blanchett je vloga v glasbeni drami Tár prinesla nagrado za najboljšo igralko.

Film Duše otoka je Martinu McDonaghu, ki podpisuje tudi režijo, prinesel bafto za najboljši izvirni scenarij. Slavila pa sta tudi Kerry Condon kot najboljša stranska igralka in Barry Keoghan kot najboljši stranski igralec. "Katera nagrada je najboljša?" se je pošalil McDonagh o lovorikah za film, ki je bil z britanskimi sredstvi posnet na Irskem s pretežno irsko igralsko zasedbo in preostalo ekipo.

MMC-jeve recenzije nagrajenih filmov

Znanstvenofantastični Vse povsod naenkrat (Everything Everywhere All at Once) v režiji Dana Kwana in Daniela Scheinerta, ki se ponaša z največ oskarjevskimi nominacijami (11), je bil velik poraženec večera. Od 10 nominacij za bafte je prejel zgolj nagrado za montažo (Paul Rogers). Nadalje je bafto za posebne učinke odnesel Avatar: Pot vode (Avatar: The Way of Water), najboljši animirani film je postal Ostržek Guillerma del Tora, najboljši dokumentarni film pa Navalni (Navalny), ki govori o tem zaprtem ruskem opozicijskem politiku.

Sorodna novica Princesa Catherine prvič nosila rokavice, navdušili tudi Florence Pugh in Lily James

Od leta 2020 prizadevanja za večjo raznolikost
Britanska filmska akademija je leta 2020 uvedla spremembe za večjo raznolikost, potem ko že sedmo leto zapored v kategoriji režije ni bila nominirana nobena ženska ter je bilo vseh 20 nominirancev v kategorijah glavnih in stranskih izvajalcev belopoltih.

Letos se je za nagrade potegovalo 11 režiserk v vseh kategorijah, vključno z dokumentarnimi in animiranimi filmi. Toda le ena od glavnih nominirank za najboljšo režijo je bila ženska, in sicer Gina Prince-Bythewood za film Ženska kralj (The Woman King). Scenaristka in režiserka Charlotte Wells je prejela nagrado za najboljši britanski prvenec, ki ji jo je prinesla drama o odnosu med očetom in hčerko, naslovljena Aftersun. Trikratna oskarjevka Sandy Powell pa je postala prva kostumografinja, ki je prejela najvišjo čast akademije, štipendijo bafta.

Predsednik baft Krishnendu Majumdar je na nedeljski podelitvi dejal, da je bila ta samoanaliza akademije "nujen in ponižujoč proces". Dejal je, da se bo "ključno delo za izenačitev konkurenčnih pogojev" nadaljevalo.

76. podelitev britanskih filmskih nagrad bafta