Kevin Spacey na fotografiji iz leta 2014, ko je promoviral drugo sezono takrat ene najbolj gledanih in kritiško hvaljenih nadaljevank, Hiše iz kart. Foto: Reuters
Kevin Spacey na fotografiji iz leta 2014, ko je promoviral drugo sezono takrat ene najbolj gledanih in kritiško hvaljenih nadaljevank, Hiše iz kart. Foto: Reuters

Spaceyju bodo obtožnico prebrali 7. januarja na sodišču v Nantucketu. Gre za napad na osebo, ki je stara vsaj 14 let, pričajo dokumenti okrožnega tožilca Michaela O'Keefa.

Odvetnik Kevina Spaceyja se na najnovejši razvoj dogodkov še ni odzval. A to ne pomeni, da se Spacey ni odzval: v ponedeljek je na YouTubu objavil triminutni, božično obarvan video, v katerem očitno nastopi v liku Franka Underwooda, nekdanjega protagonista Netflixove serije Hiša iz kart. "Underwood" v svojem južnjaškem naglasu med drugim izjavi: "Vem, kaj hočete, hočete me nazaj ... Nekdo, ki je tako pameten kot vi, pa že ne bi sprejemal sodb brez poznavanja vseh dejstev, kajne?" V celem videu nikjer neposredno ne omeni nove obtožnice proti sebi.

Zlovešča obljuba
"Zaupal sem vam svoje najtemnejše, najgloblje skrivnosti. Jasno sem vam povedal, česa so ljudje zmožni. Šokiral sem vas s svojo iskrenostjo, ampak predvsem sem vas izzval in vas prisilil k razmisleku. In vi ... ste mi zaupali. Čeprav ste vedeli, da mi ne bi smeli. Zato še nismo opravili, ne glede na to, kar kdorkoli pravi. Sploh pa vem, kaj hočete. Hočete me nazaj."

"Nekaj pa lahko obljubim," se zaveže Spacey-kot-Underwood. "Če nisem plačal za stvari, za katere ti in jaz veva, da sem jih naredil, prav gotovo ne bom plačal za stvari, ki jih nisem naredil."

Opijanje in grabljenje
Obtožnica je povezana z izjavo bostonske televizijske novinarke Heather Unruh, ki je novembra lani objavila, da naj bi Spacey leto dni pred tem v nekem baru spolno napadel njenega 18-letnega sina. Fant, ki je bil menda navdušen nad tem, da je v prisotnosti slavne osebe, se je igralcu zlagal, da je dovolj star, da lahko pije. (To pomeni, da bi moral biti star 21 let.) "Kevin Spacey mu je plačeval pijačo za pijačo, in ko je bil pijan, je Spacey naredil svojo potezo in ga spolno napadel," je novinarka razkrila na tiskovni konferenci. Po njenih besedah je igralec z rokami segel v fantove hlače in ga zagrabil za genitalije. To je bilo za fanta, ki se je skušal umakniti in s telesom obrniti stran, "popolnoma nepričakovano". Napada žrtev takrat ni prijavila, ker je bil globoko v zadregi.

Plaz obtožb proti Spaceyju se je sprožil pred dobrim letom dni, ko je Anthony Rapp v intervjuju za Buzzfeed opisal svojo izkušnjo s Spaceyem, ko je imel 14 let. Foto: Reuters
Plaz obtožb proti Spaceyju se je sprožil pred dobrim letom dni, ko je Anthony Rapp v intervjuju za Buzzfeed opisal svojo izkušnjo s Spaceyem, ko je imel 14 let. Foto: Reuters

Več kot trideset moških je že javno spregovorilo o tem, da so bili tarče neželenega osvajanja Kevina Spaceya ali njegovega spolnega napada . Plaz se je sprožil lani, ko je igralec Anthony Rapp povedal svojo zgodbo o tem, kako naj bi ga Spacey skušal zapeljati leta 1986, ko je imel samo 14 let. Spacey se je malo pozneje opravičil zaradi neprimernega vedenja, češ da je bil pijan, javno razkril svojo istospolno usmerjenost, nato pa se je zavil v tišino in se umaknil iz javnosti.

Škandal, ki je sledil, je imel dovolj velike razsežnosti, da je Netflix igralca odpustil iz serije Hiša iz kart, v kateri je imel vlogo ameriškega predsednika. (Sklepno sezono so posneli z Robin Wright v glavni vlogi.) Režiser Ridley Scott je igralca izrezal iz že posnetega filma Ves denar na svetu (ter njegovo vlogo na novo posnel s Christopherjem Plummerjem.) Drama Billionaire Boys Club, v kateri je odigral eno svojih poslednjih vlog, je na premierno noč v ZDA zaslužila klavrnih 126 dolarjev.

Spacey je samo eden od več kot ducata vplivnih mož v zabavni industriji in politiki, ki so bili obtoženi spolnega nadlegovanja ali neprimernega vedenja v okviru gibanja #MeToo, ki se je začelo pred več kot enim letom.