Nagrada za najboljšo režijo v Aleksandriji, ki je odpotovala h Goranu Vojnoviću. Foto: Slovenski filmski center
Nagrada za najboljšo režijo v Aleksandriji, ki je odpotovala h Goranu Vojnoviću. Foto: Slovenski filmski center
Drevo režiserke Sonje Prosenc na redni spored prihaja v oktobru. Foto: fsf.si

Na festivalu v Aleksandriji, ki je potekal od 10. do 16. septembra, so prikazali 124 filmov različnih dolžin in žanrov iz več kot 27 držav, so sporočili s Slovenskega filmskega centra (SFC).

Naslednja etapa: Velika Britanija
Sredi naslednjega tedna se v Londonu začenja 22. Raindance Film Festival, ki poteka do 5. oktobra. Film Čefurji raus! bo tu imel svojo britansko premiero, ravno tako pa tudi dokumentarni film Projekt rak režiserja Damjana Kozoleta. Vojnovićev film bo na sporedu 28. in 29. septembra, Kozoletovo filmsko posvetilo performerju Ulayu pa 25. in 26. septembra.

Biček navdušil Srbe
Uspehe žanje tudi Razredni sovražnik režiserja Roka Bička. Tri dni prej je prejel dve nagradi na 7. mednarodnem festivalu filmske režije - LIFFE v Leskovcu, Srbija. Festival je potekal od 9. do 13. septembra. Igralec Igor Samobor je prejel nagrado zlati lešnik za najboljšo moško vlogo za upodobitev profesorja Roberta Zupana, režiser Rok Biček pa tretjo nagrado za režijo Živojin Žika Pavlović.

Veliko nagrado Živojin Žika Pavlović pa je prejel Ivan Ikić za režijo koprodukcijskega filma Barbari, ki je na festivalu v Portorožu prejel nagrado za najboljšo koprodukcijo. Vse tri nagrade za režijo (velika, druga in tretja) so na festivalu v Leskovcu poimenovane po Živojinu (Žiki) Pavloviću, ki je pustil pomembne avtorske sledi tudi v slovenski filmski zgodovini.

Film Drevo, režiserke Sonje Prosenc in produkcije Monoo, ki je svetovno premiero doživel na festivalu v Karlovih Varih in je na festivalu v Portorožu prejel tri nagrade, pa se odpravlja na intenzivno jesensko festivalsko turnejo. Te dni ga lahko gledajo na 16. Film by the Sea, ki poteka v mestu Vlissingen, na jugozahodu Nizozemske. Ocenjevala ga bo žirija mladih gledalcev.

Festival poteka od 12. do 21. septembra. 23. septembra pa se v Katovicah na Poljskem začenja filmski festival Ars Independent, ki poteka do 28. septembra. Film Drevo se je uvrstil v tekmovalni program sedmih filmov, ki so lahko samo prvenci ali drugi filmi.