Festival Sundance je leta 1978 ustanovil slavni igralec in filmar Robert Redford, s čimer je dejansko vzpostavil odskočno desko za najboljše neodvisne in dokumentarne filme.

"Komaj čakamo, da se vrnemo v domači Park City in v živo predstavimo vznemirljiva nova dela z vsega sveta," je nedavno dejala direktorica festivala Tabitha Jackson. Foto: AP

Natančen festivalski program
si lahko ogledate tukaj.

Tudi letošnji Sundance bo v ospredje postavil dokumentarne filme, pri čemer izpostavljajo Deep Rising, ki podaja izkušnjo virtualne resničnosti pod gladino morja. Film v režiji Matthieuja Rytza opozarja na ogroženost oceana, ki jo povzroča skrivnostna organizacija, ki z morskega dna pridobiva redke kovine. Pripovedovalec v filmu je igralec Jason Momoa.

Vprašanje seksualnosti in slave
Kar nekaj dokumentarcev se posveča raziskovanju seksualnosti in slave prek življenjskih zgodb znanih osebnosti, kot so igralka Brooke Shields, pevec Little Richard in pisateljica Judy Blume.

V festivalskem programu bo na ogled tudi film The Disappearance of Shere Hite, v katerem igra Dakoto Johnson. Skozi film sledimo feministični avtorici Shere Hite in njeni raziskavi ženske spolnosti iz leta 1976, ki je povzročila seksualno revolucijo in bila zaradi kritik cenzurirana. Podobno je v filmu Judy Blume za vedno predstavljeno, kako je ameriška pisateljica generaciji deklet predstavila puberteto in spolnost, pri čemer je bila tarča napadov konservativnih aktivistov.

Ukrajina in ženske v Iranu
Letošnji program dokumentarnih filmov bo posvečen tudi vojni v Ukrajini in iranskim ženskam. Ukrajinsko dogajanje med drugim tematizira film Iron Butterflies v režiji Romana Liubyija. O usodah iranskih žensk pa govori film režiserke Sierre Urich, naslovljen Joonam, ki prinaša pripoved treh generacij žensk. Iranske ženske so tudi v ospredju filmov The Persian Version režiserke Maryam Keshavarz in Shayda, režijski prvenec Iranke Noore Niasari.

Nizkoproračunski in neodvisni filmi
Sundancea, ki je prvenstveno namenjen nizkoproračunskim in neodvisnim filmom, se bo tudi letos udeležila tudi vrsta hollywoodskih zvezdnikov. Na festival se med drugim vrača Emilia Jones, in sicer s filmom Cat Person v režiji Susanne Fogel. V prihodnjih dneh bo na sporedu tudi film z Anne Hathaway z naslovom Eileen o mladi tajnici, ki dela v zaporu in se spoprijatelji z glamurozno svetovalko s temno preteklostjo.

Na uvodnem večeru festivala bosta prisotna Emilia Clarke in Chiwetel Ejiofor, ki se bosta udeležila prve svetovne projekcije filma The Pod Generation v režiji Sophie Barthes. Gre za v prihodnost postavljeno družbeno satiro z zgodbo o podjetju, ki je izumilo snemljivo maternico, ki parom omogoča delitev nosečnosti.