Piko, bitje iz vesolja, je starega medvedka posul s čarobnim prahom in ga odpeljal na čudežni oblak, kjer
Piko, bitje iz vesolja, je starega medvedka posul s čarobnim prahom in ga odpeljal na čudežni oblak, kjer "mu je Mati Narava dala posebno moč. Ta medvedek je postal ... Supermedo". Foto: Wikipedia

Supermedo, animirani medvedek, je bil pred približno tridesetimi leti eden najljubših superjunakov otrok, tudi pri nas. In zdaj bo SuperTed, kot mu je ime v izvirniku, spet poletel za novo generacijo. Produkcija novih epizod risanke se bo začela še letos, je poročal BBC, na male zaslone pa se junak predvidoma vrača leta 2023. Družbo v 21. stoletju mu delajo še številni drugi "retro" animirani liki, ki so v zadnjih letih dobili osveženo podobo, na primer Gasilec Samo, Scooby Doo, Medvedki, Moj mali poni in Lokomotivček Tomaž.

Lik Supermedota, ki sta ga imela kot otroka menda rada tudi princa William in Harry, je v Cardiffu ustvaril oče, ki je poskušal uspavati svojega štiriletnika. "Najbrž vsak starš ve, kako težko je včasih malčka spraviti spat," se spominja Mike Young.

Preden so risanko leta 1986 umaknili iz produkcije, so jo predvajali v 128 državah in jo sinhronizirali v 32 jezikov.

"Načrt je, da Supermedota vrnemo v obliki 11-minutnih epizod," je za BBC pojasnil animator Young, ki ni samo avtor lika, ampak tudi direktor produkcijskega podjetja Splash Entertainment, ki projekt razvija. "Ponudili jih bomo 'velikim živinam', kot so Netflix, Disney+ in HBO Max, saj bomo za računalniško animacijo serije potrebovali približno 11 milijonov dolarjev." Za glasovne vloge bi radi najeli valižanske zvezdnike, kot so denimo Michael Sheen, Rhys Ifans in Ioan Gruffudd.

Še ena zanimivost: otrok, ki ni hotel spati, je danes star 48 let; Richard Finn je na čelu ekipe montažerjev v očetovem produkcijskem podjetju v Los Angelesu. Podjetje Splash Entertainment je v zadnjih 30 letih ustvarilo okrog 42 animiranih serij in 25 filmov. "A ne glede na to, kaj vse sem naredil, se ljudje z mano največkrat hočejo pogovarjati samo o Supermedotu," je priznal 75-letni Mike. "To je lik, ki mi je dal življenje, kakršnega imam danes, in rad bi ga pripeljal nazaj. Zmanjkuje mi časa, kajti vsaka nova animirana serija nastaja dve leti, jaz pa moram počasi misliti na upokojitev."

"Supermedo bo moral biti malo drugačen, saj določene stvari, ki si jih pred 40 leti lahko počel in govoril v risankah, za današnje občinstvo niso več sprejemljive. Morali bomo stopiti v korak s časom."