Tudi v drugi sezoni, ki sta jo režirala Boris Jurjaševič in Slobodan Maksimović, mariborskega inšpektorja Martina Vrenka upodablja Dario Varga.

"Veseli smo, da nam bo uspelo, kljub obdobju covida, ki zadnja leta otežuje snemanja, ter finančnim omejitvam, četrto leto zapored slovenskim gledalcem ob vstopu v novo leto ponuditi kakovostno nadaljevanko v maternem jeziku." S temi besedami je novo sezono "Vrenka" na pot pospremil urednik Igranega programa TV Slovenija Jani Virk. Foto: Televizija Slovenija

Po predvajanju bo vsaka epizoda na voljo na portalu RTV 365, v zadnjem tednu pa je nacionalka predvajala tudi ponovitev prve sezone.

Tudi tokrat se je ustvarjalna ekipa odločila, da bodo v sezoni rešili tri primere – vsak roman izpod peresa Avgusta Demšarja je bil predloga za dve epizodi nadaljevanke. Danes ob 20.00 na TV SLO 1 lahko ujamete prvi del, naslovljen Nevidni človek, ki ga je, skupaj z epizodo naslednjega tedna, navdihnil Demšarjev roman Evropa.

Prvi del si lahko ogledate tudi s klikom spodaj!

Nevidni človek, 1. del

Ob znanih obrazih iz prve sezone – Lotos Vincenc Šparovec igra Vrenkovega policijskega kolega Oskarja Brajdiča, Katarina Čas njegovo ljubezen in Janez Hočevar - Rifle ovdovelega očeta – so se v vlogah osumljencev, prič in morda morilcev drugi sezoni pridružili Gorazd Žilavec, Peter Ternovšek, Peter Boštjančič, Marinka Štern, Nina Ivanišin, Vladimir Vlaškalić, David Čeh, Vesna Vončina, Pia Zemljič, Uroš Fürst in Viktor Meglič Hrvatin.

Inšpektor Vrenko se vrača na ekrane

Ekipi se je iz Celja pridružil tudi nadobuden mladi kriminalist Tadej Krajnc, ki ga upodablja Lovro Zafred – se bo Vrenko zaradi okrepitve počutil ogroženega ali pa bo mladeniča vzel pod svoje okrilje? Lik Krajnca tako na neki način zamenja lik Jurija Drevenška v prvi sezoni – zaradi drugih obveznosti se z ekipo ni mogel časovno uskladiti.

Šestdelna kriminalna serija se je na začetku decembra na predpremieri prvega dela že predstavila mariborskemu občinstvu. Dvorana Lutkovnega gledališča je bila nabito polna, občinstvo pa je zelo dobro sprejelo novo sezono.

"Po mojem občutku so primeri bolj zapleteni, mislim, da bo še bolj napeto in še bolj zanimivo. V bistvu sva si z Vrenkom blizu, sva si podobna. On ima rad mene in meni je vedno bolj všeč on, tako da sva se spoprijateljila," je novi sezoni na pot povedal glavni igralec Dario Varga.

Drugo sezono so seveda posneli v Mariboru, pa tudi v štajerskem vinorodnem okolišu, Ljubljani in Prekmurju. Foto: Žiga Kalan
Drugo sezono so seveda posneli v Mariboru, pa tudi v štajerskem vinorodnem okolišu, Ljubljani in Prekmurju. Foto: Žiga Kalan
Sorodna novica Dario Varga: "Martin Vrenko svoje bližnje opazuje, kot opazuje osumljence zločinov"

Kdo je Nevidni človek?
Ko se vrnemo v mesto ob Dravi, v Mariboru potekajo še zadnje priprave na kongres na temo ekologije, ki ga organizira ambiciozna direktorica inštituta Ema Žnidaršič (Pia Zemljič). Njen največji dosežek je zvezdniški gost, mednarodno uveljavljeni strokovnjak, ki že leta predava v ZDA, Peter Divjak. Čeprav je bil začetek druženja kongresnikov idiličen in so ga okronali z izletom na Pohorje, pa na jutro velikega dogodka ravno gostujočega kongresnika, zdaj že brez življenja, naplavi na obalo Drave. Ker vse kaže, da v reko ni padel po nesreči, morata Vrenko in njegov mladi kolega pod drobnogled seveda najprej vzeti udeležence konference.

So to iste zgodbe kot v knjigah?
"Drugo sezono smo seveda morali začeti tam, kjer se je prva končala,"
o zapletih novih epizod pove pisatelj Avgust Demšar, ki je pri projektu sodeloval kot scenarist. "Vrenkovega očeta na primer v mojih romanih ni, v serijo pa je bil vpeljan, zato smo to zgodbeno linijo obdržali. Osnovne strukture romanov se sicer skušamo držati, a prevod v filmski jezik vedno zahteva določene prilagoditve."

Izlet v Prekmurje
Tretja in četrta epizoda, povezani v primer Hotel, sta nastali po predlogi romana Hotel Abazzia. Začne se precej nedolžno: Vrenko očeta Borisa odpelje v prekmurske toplice, da bi starec bolje okreval po poškodbi, ki jo je utrpel po padcu pri menjavi žarnice. Namesto da bi se inšpektor v zdraviliškem okolju sprostil, pa ga seveda stanovski kolega Houra vplete v razreševanje lokalnega umora. Skupaj razrešujeta nasilno smrt v ugledni prekmurski hotelirski družini, medtem pa Boris v termah najde simpatijo Ano (igra jo Teja Glažar).

Gorazd Žilavec se pojavi v gostujoči vlogi prekmurskega inšpektorja Houre. Foto: Televizija Slovenija/Toni Konrad
Gorazd Žilavec se pojavi v gostujoči vlogi prekmurskega inšpektorja Houre. Foto: Televizija Slovenija/Toni Konrad
Sorodna novica Avgust Demšar: "Kriminalke se ne splača pisati za kaj manj, kot je umor"

Vinarska uganka
Zadnja dva dela sezone, Obsedenosti, ekranizacija romana Obsedenosti v času krize, se odpreta in medias res: v gozdu blizu Maribora lovec odkrije truplo, ki je tam ležalo že nekaj tednov. Izkaže se, da gre za sina znanega svečinskega vinarja (Peter Ternovšek), čigar izginotja pa ni prijavil nihče. Glede na dejstvo, da je umorjeni pred kratkim prevzel družinsko podjetje, se inšpektorju Vrenku ponuja cela plejada osumljencev, od žrtvinih bližnjih sorodnikov do sodelavcev, ki pa imajo vsi skupno lastnost – nenavadne obsedenosti.

Nadaljevanka je posneta v petdesetih snemalnih dneh, prva klapa je padla na začetku maja v Mariboru, pozneje pa se je ekipa preselila v Prekmurje in Ljubljano ter se jeseni vrnila na obrobje Svečinskih goric, kjer je posnela sklepne prizore.

Avtorsko jedro nadaljevanke poleg omenjenih sestavljajo še direktor fotografije Vladan G. Janković, avtor glasbe Anže Rozman, scenografka Mateja Medvedić, kostumografka Katarina Šavs, oblikovalki maske Lija Ivančič in Tina Prpar ter montažer Jurij Moškon.

Prva sezona nadaljevanke, ki je bila na Televiziji Slovenija na ogled lani, je porušila rekord v gledanosti in postala najbolje gledana igrana serija na Televiziji Slovenija v tem tisočletju.

Inšpektor Vrenko se vrača na delo